ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Πορτογαλίας

Πορτογαλία: Απαγόρευση πέπλου που καλύπτει το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου με πέπλο σε δημόσιους χώρους, στοχεύοντας κυρίως τη μπούρκα και το νικάμπ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προσώπου για την ταυτότητα και την επικοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο υπέγραψε νόμο που, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού του κράτους, απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου με πέπλο σε δημόσιους χώρους. Ο νόμος, που προωθήθηκε από την άκρα δεξιά, στοχεύει κυρίως τις μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα ή νικάμπ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το πρόσωπο πρέπει να θεωρείται κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας και της επικοινωνίας των ανθρώπων». Ο Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, πρώην ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναγνώρισε ότι το θέμα παρουσιάζει «μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική ευαισθησία».

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου, που χαρακτηρίζεται από τα πορτογαλικά μέσα ως «ο νόμος της μπούρκας», εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το κοινοβούλιο με ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, ενώ τα κόμματα της αριστεράς καταψήφισαν.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, απαγορεύονται ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο ή εμποδίζουν την αναγνώριση προσώπων σε δημόσιους χώρους, καθώς και κάθε μορφή καταναγκασμού για κάλυψη του προσώπου λόγω φύλου, θρησκείας, ηλικίας ή καταγωγής.

Οι παραβάτες του νόμου τιμωρούνται με πρόστιμα από 150 έως 3.000 ευρώ. Προβλέπονται εξαιρέσεις για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, καλλιτεχνικούς ή κλιματικούς, καθώς και σε χώρους λατρείας, διπλωματικές αντιπροσωπείες και αεροπλάνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση μνήμης για τον Χρυσόστομο Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη

Στη μνήμη του Χρυσόστομου Σταμούλη, πρώην κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, συνάδελφοι, φοιτητές και φίλοι ανέδειξαν την προσωπικότητα και το έργο του σε εκδήλωση της Σχολής, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πάπας Λέων ΙΔ τόνισε τη σημασία διαλόγου για τον τερματισμό των πολέμων

Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισαν στο Μετς Γαλλίας την ανάγκη ειρήνης στην Ευρώπη μέσω διαλόγου και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καλώντας σε ενότητα για την υπεράσπιση των αξιών και της ασφάλειας της ηπείρου.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Έληξε η λειτουργία στο Παρίσι, ο Πάπας αναχωρεί για τη Λούρδη

Με πλήθος πιστών, περίπου 700.000 άτομα, τελέστηκε η λειτουργία του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στο Παρίσι. Η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε και επόμενος σταθμός του είναι η Παναγία της Λούρδης.
Πάπας Λέων στο Βατικανό
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Χιλιάδες πιστοί υποδέχθηκαν θερμά τον Πάπα

Ο Πάπας Λέων διέσχισε τα Ηλύσια Πεδία με το παπικό όχημα, ευλογώντας το πλήθος, πριν φτάσει στην πλατεία Κονκόρντ για μεγάλη λειτουργία μπροστά σε πάνω από 600.000 πιστούς, με τη λειτουργία να προβάλλεται σε γιγαντοοθόνες.
Αψίδα του Θριάμβου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήθος πιστών στο Παρίσι πριν τη μεγάλη λειτουργία του πάπα Λέοντα

Χιλιάδες συγκεντρώνονται σήμερα στα Ηλύσια Πεδία για την υπαίθρια λειτουργία υπό τον πάπα Λέοντα, σημαντικό γεγονός της επίσκεψής του στη Γαλλία με 600.000 πιστούς, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας του σε τρεις πόλεις.
Αψίδα του Θριάμβου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: 600.000 πιστοί στη θεία λειτουργία με τον Πάπα

Η σημερινή Θεία Λειτουργία στην Πλας ντε λα Κονκόρντ με τον Πάπα στο Παρίσι αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 600.000 πιστούς. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ στη λειτουργία θα παρευρεθούν πολιτικοί και η Μπριζίτ Μακρόν.