ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Ιράν: Έως 60.000 δολάρια πριμ για θανάτωση ή σύλληψη Αμερικανού στρατιώτη

Ο ιρανικός στρατός προσφέρει αμοιβή 30.000 δολαρίων σε όποιον σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει αμερικανό στρατιώτη, ενώ για γυναίκες το ποσό είναι διπλάσιο, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του επιτελείου Αμίρ Χαταμί, έπειτα από σχετικά αιτήματα.

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε την προσφορά αμοιβής ύψους 30.000 δολαρίων σε οποιονδήποτε καταφέρει να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει Αμερικανό στρατιώτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Irna. Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στις εξελίξεις που αφορούν την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού, Αμίρ Χαταμί, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά από «μεγάλο αριθμό αιτημάτων» πολιτών που επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά. Ο ίδιος τόνισε πως η αμοιβή για τη γυναίκα που θα σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει αμερικανό στρατιώτη θα είναι διπλάσια.

«Οποιος σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει και παραδώσει στον στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας αμερικανό στρατιωτικό εισβολέα θα λάβει αμοιβή ίση με 30.000, δηλαδή πέντε εκατομμύρια τομάν», δήλωσε ο Αμίρ Χαταμί, χρησιμοποιώντας την ανεπίσημη χρηματική μονάδα τομάν που αντιστοιχεί σε 10.000 ριάλ.

Στην τοποθέτησή του, ο Αμίρ Χαταμί χρησιμοποίησε τον όρο «κατακτητής» για να υποδηλώσει ότι το σενάριο αφορά παραβίαση του ιρανικού εδάφους από αμερικανικές δυνάμεις.

Όπως επισημάνθηκε, πέραν της αποστολής διάσωσης πιλότου τον Απρίλιο, δεν έχει σημειωθεί ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων εντός του ιρανικού εδάφους κατά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο Αμίρ Χαταμί διευκρίνισε επίσης ότι «οι θαρραλέες Ιρανές που θα φέρουν εις πέρας μία τέτοια ενέργεια θα λάβουν διπλάσια ανταμοιβή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Υεμένης για βοήθεια κατά των Χούθι

Ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Υεμένης, που ζήτησε αμερικανική βοήθεια κατά των Χούθι. Ο Τραμπ δεν έδωσε σαφή δέσμευση για στρατιωτική στήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο παραδέχεται έλλειψη πυρομαχικών λόγω πολέμου με Ιράν

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου παραδέχεται έλλειψη πυρομαχικών λόγω της επίθεσης κατά του Ιράν, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ, και αναφέρει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αύξηση της παραγωγής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στον πόλεμο του Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο πόλεμος με το Ιράν αναμένεται να τελειώσει φέτος, πιθανότατα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, προκαλώντας μείωση στις τιμές πετρελαίου. Τόνισε επίσης ότι το Ιράν επιδιώκει νέα συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο και τότε οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σημαντικά, τονίζοντας ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απαγορευμένη ζώνη κοντά στα Στενά Ορμούζ εξαγγέλλει η Τεχεράνη

Το Ιράν πρόκειται να θεσπίσει ζώνη απαγόρευσης στα Στενά του Ορμούζ εντός ημερών, προειδοποιώντας για κυρώσεις σε μη εξουσιοδοτημένα πλοία. Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν και νέοι χάρτες διέλευσης με το Ομάν.