ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένο κτίριο σεισμού

Ινδονησία: Σεισμός 7,7 Ρίχτερ, τουλάχιστον 20 οι νεκροί

Τουλάχιστον 20 νεκροί και αρκετοί τραυματίες στη Μαουμέρε της Ινδονησίας, μετά τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ και τα δεκάδες μετασεισμικά κύματα που έπληξαν την περιοχή. Παραμένει επιφυλακή για κινδύνους, έπειτα από προειδοποίηση τσουνάμι.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοικτά της ανατολικής Ινδονησίας, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία διάσωσης. Το φαινόμενο προκάλεσε δεκάδες μετασεισμούς και σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή, δημιουργώντας ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες.

Μετά τον σεισμό, καταγράφηκαν κύματα τσουνάμι μικρότερα του ενός μέτρου σε διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη περίπου τρεις ώρες αργότερα, ωστόσο οι αρχές παρέμειναν σε κατάσταση επιφυλακής για ενδεχόμενους κινδύνους.

Στη βασική πόλη της περιοχής Σίκα, τη Μαουμέρε, διασώστες εντόπισαν 20 νεκρούς, έξι τραυματίες και δύο εγκλωβισμένους κάτω από μπάζα, σύμφωνα με δηλώσεις του Φατούρ Ραχμάν, επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας διάσωσης. Η Μαουμέρε βρίσκεται στο νησί Φλόρες, στο ανατολικό άκρο του ινδονησιακού αρχιπελάγους.

Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τη Ναγκεκέο, την περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, λόγω κατολισθήσεων και προβλημάτων στις επικοινωνίες, όπως ανέφερε ο Φατούρ. Οι προσπάθειες προσέγγισης με αυτοκίνητο απέτυχαν, ενώ άλλη ομάδα επιχειρεί να μεταβεί με πορθμείο.

Περίπου 2.000 κάτοικοι του Ναγκεκέο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες, αποθήκες και κυβερνητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία φυσικών καταστροφών BNPB. Οι αρχές έκαναν λόγο και για κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς και διακοπές ρεύματος σε τμήματα της περιοχής.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, Εμανουέλ Μελκιάντες Λάκα Λένα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση μπάζων ενώ κοιμόντουσαν.

Η BNPB τοποθετεί τον απολογισμό σε έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες, σημειώνοντας πως συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία για τις επιπτώσεις του σεισμού.

Βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Facebook και επιβεβαιώθηκε από το Ρόιτερς, δείχνει τμήματα κτιρίου να καταρρέουν και ανθρώπους να τρέχουν έντρομοι στον δρόμο σε λιμάνι της Μαουμέρε.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, τη Δυτική Νούσα Τενγκάρα και τμήματα του Νότιου Σουλαουέσι. Κάτοικοι ανέφεραν ότι η δόνηση διήρκεσε περίπου ένα λεπτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της BNRB.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνθηκαν τη δόνηση και έτρεξαν να βγουν από τα σπίτια τους", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή Έντε της Ανατολικής Νούσα Τενγκέρα, νοσοκομείο μετέφερε ασθενείς σε εξωτερικό χώρο, ενώ πλάνα του Kompas TV και αναφορές του Kompas.com έκαναν λόγο για τουλάχιστον μία κατολίσθηση.

Η ινδονησιακή υπηρεσία γεωφυσικής BKMG κατέγραψε τον πρώτο σεισμό στις 04:58 τοπική ώρα (00:58 ώρα Ελλάδας), σε βάθος 15 χιλιομέτρων, με αρκετούς μετασεισμούς να ακολουθούν.

Το 1992, η ίδια περιοχή είχε πληγεί από σεισμό 7,5 βαθμών, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Η Ινδονησία βρίσκεται στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού ωκεανού, μια ιδιαίτερα ενεργή σεισμικά ζώνη όπου συναντώνται διάφορες πλάκες του φλοιού της γης, οδηγώντας σε έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός στην Ινδονησία: 20 νεκροί σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο

Τουλάχιστον 20 νεκροί και 6 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού 7,7 Ρίχτερ ανοιχτά του νησιού Φλόρες στην Ινδονησία, με δύο άτομα να παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Τουλάχιστον 2 νεκροί από σεισμό – Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ έπληξε την ανατολική Ινδονησία με τουλάχιστον δύο νεκρούς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη και οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ συγκλόνισε την Ινδονησία

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα την ανατολική Ινδονησία, με επίκεντρο 68 χλμ. από την πόλη Έντε, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Φλόρες. Η Ινδονησία πλήττεται συχνά από ισχυρές δονήσεις λόγω της γεωλογικής της θέσης.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την ανατολική Ινδονησία

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της ανατολικής Ινδονησίας, σύμφωνα με το USGS. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, ενώ κάτοικοι ένιωσαν δονήσεις σε πολλές περιοχές.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Ινδονησία

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στη Σουλαουέσι της κεντρικής Ινδονησίας, με επίκεντρο νοτιοανατολικά της Παλού και μικρό εστιακό βάθος. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.