ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αφρική ασθένειες
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 λεπτά από έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ανησυχεί έντονα, με έναν θάνατο κάθε 30 λεπτά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Τομ Φλέτσερ ζητά άμεση διεθνή κινητοποίηση, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και οι υποδομές υγείας παραμένουν ανεπαρκείς.

Η επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εντείνει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής αξιωματούχου του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 30 λεπτά. Ο Τομ Φλέτσερ απηύθυνε έκκληση για άμεση κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απειλή που συνιστά ο ιός.

Ο κ. Φλέτσερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Έμπολα νικά στη ΛΔ Κονγκό», τονίζοντας πως η αντίδραση πρέπει να είναι ταχύτατη και αποτελεσματική ώστε να μην ξεπεραστεί από τη διασπορά του ιού. Η ΛΔ Κονγκό είχε κηρύξει, στις 15 Μαΐου, τη 17η επιδημία του Έμπολα στην ιστορία της, με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Παρά τις προσπάθειες, η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και πόρους.

Η επιδημία «εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη καταγράφτηκε ποτέ» και «σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 30 λεπτά», σύμφωνα με τον κ. Φλέτσερ. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί άλλοι παραμένουν σε κίνδυνο.

Η πιο φονική επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Αφρικής, είχε οδηγήσει στον θάνατο σχεδόν 2.300 ασθενείς επί συνόλου 3.500 κρουσμάτων την περίοδο 2018-2020.

Η τρέχουσα επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.128 ανθρώπους, με 4.556 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρχών.

Ο κ. Φλέτσερ ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 20 μελών προσωπικού στην πρώτη γραμμή, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «κλήση αφύπνισης». Επισήμανε την ανάγκη για ταχύτητα, ευρεία κινητοποίηση και αλληλεγγύη με στόχο την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Επιπλέον, διατέθηκαν 30,5 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων (CERF) για την ενίσχυση της υγειονομικής αντίδρασης. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 24 εκατ. δολάρια που είχαν ήδη διατεθεί στη ΛΔ Κονγκό και σε τέσσερις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τα 518 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του κοινού σχεδίου προετοιμασίας και αντίδρασης της Africa CDC, έχουν εξασφαλιστεί μόνο 264 εκατομμύρια. Η έλλειψη χρηματοδότησης παραμένει σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία για το στέλεχος Μπουντιμπουγκιό του ιού, που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη επιδημία, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές. Ο Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 15.000 ανθρώπων στην Αφρική τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Ο αγώνας κατά του AIDS κινδυνεύει λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι η πρόοδος κατά του HIV/AIDS κινδυνεύει λόγω παγκόσμιων περικοπών στη χρηματοδότηση, καθώς οι θάνατοι έχουν μειωθεί 70% από το 2004, αλλά η αναπτυξιακή βοήθεια μειώθηκε κατά 23% το 2025.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίσημη αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι ΗΠΑ αποχωρούν επίσημα από τον ΠΟΥ, αψηφώντας προειδοποιήσεις και αμερικανικό νόμο για την καταβολή 260 εκατ. δολαρίων. Ο Τραμπ επικαλείται αποτυχία του ΠΟΥ στη διαχείριση κρίσεων και παγώνει τη χρηματοδότηση.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία στη ΛΔ Κονγκό

Σε έξι επαρχίες της ΛΔ Κονγκό έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, με τον επικεφαλής του Africa CDC να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η επιδημία να γίνει η χειρότερη στην ιστορία αν δεν περιοριστεί άμεσα.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Οι υποσχέσεις για το Νοσοκομείο Καλύμνου υλοποιούνται

Ενισχύεται το Νοσοκομείο Καλύμνου με νέο σύστημα καθαρισμού νερού, προσλήψεις έξι επικουρικών εργαζομένων και αύξηση εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών. Ήδη πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη βελτίωση της λειτουργίας του.
Κουνούπι του Νείλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα Δυτικού Νείλου, 110 συνολικά, 9 θάνατοι

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με 45 νέα περιστατικά και συνολικά 110 φέτος, εκ των οποίων 81 σοβαρά και 9 θάνατοι (άνω των 65 ετών). Έντονη η παρουσία του ιού στην Αττική και άλλες περιοχές.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στο Κονγκό: Ο ΠΟΥ στοχεύει ανατροπή της έξαρσης σε 3 μήνες

Ο ΠΟΥ εκφράζει αισιοδοξία ότι η εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό μπορεί να αναστραφεί μέσα σε τρεις μήνες, παρά τα 4.449 κρούσματα και τις δυσκολίες λόγω ενόπλων συγκρούσεων και δυσπιστίας του πληθυσμού.