ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Ο Μαντζιόνε ομολόγησε πως πυροβόλησε τον επικεφαλής ασφαλιστικής

Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Μπράιαν Τόμσον, διευθύνοντα σύμβουλο της UnitedHealthcare, στις 4 Δεκεμβρίου 2024, ως πράξη εκδίκησης.

Ο Λουίτζι Μαντζιόνε, που κατηγορείται για τη δολοφονία του επικεφαλής του μεγαλύτερου αμερικανικού ομίλου υγειονομικής ασφάλισης, παραδέχθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη ότι «πυροβόλησε» τον Μπράιαν Τόμσον το 2024. Το περιστατικό αφορά τον θάνατο του 50χρονου διευθύνοντα συμβούλου της UnitedHealthcare, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Μαντζιόνε δήλωσε: «Το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, πυροβόλησα εναντίον του Τόμσον στο Μανχάταν και εκείνος πέθανε», προσθέτοντας πως γνώριζε ότι η πράξη του ήταν «παράνομη».

Ο 28χρονος κατηγορείται ότι σκότωσε τον Τόμσον στη Νέα Υόρκη στις 4 Δεκεμβρίου 2024, με κίνητρο την εκδίκηση κατά του αμερικανικού συστήματος υγειονομικής ασφάλισης. Επιπλέον, παραδέχθηκε την ενοχή του και για κατηγορίες παρενόχλησης, σχετικές με την παρακολούθηση του θύματός του.

Η ποινή του για το ομοσπονδιακό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου. Η εισαγγελία, σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης. Δύο άλλες ομοσπονδιακές κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή είχαν αποσυρθεί νωρίτερα από δικαστή.

Σε επίπεδο Πολιτείας Νέας Υόρκης, ο Μαντζιόνε διώκεται επίσης για φόνο, κατηγορία για την οποία είχε προηγουμένως δηλώσει αθώος, αντιμετωπίζοντας και εκεί το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης.

Νομικές διαδικασίες και κοινωνικές αντιδράσεις

Η δίκη του σε πολιτειακό επίπεδο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου, με την επιλογή των ενόρκων. Ωστόσο, οι συνήγοροί του ανακοίνωσαν στα ΜΜΕ ότι θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως μετά τη συμφωνία δήλωσης ενοχής σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν μπορεί να δικαστεί δύο φορές για τα ίδια αδικήματα.

Στις ΗΠΑ, οι κατηγορούμενοι είναι δυνατόν να δικαστούν για το ίδιο έγκλημα τόσο σε επίπεδο Πολιτείας όσο και ομοσπονδιακά, με τις κατηγορίες να διαφέρουν ανά περίπτωση.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στην αμερικανική κοινή γνώμη. Συντηρητικοί, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ζητούν παραδειγματική τιμωρία του κατηγορούμενου.

Παράλληλα, αρκετοί υποστηρικτές του Μαντζιόνε θεωρούν πως πρόκειται για έναν μαχητικό αντίπαλο των ασφαλιστικών εταιρειών, τις οποίες κατηγορούν ότι προτάσσουν τα κέρδη έναντι της υγειονομικής περίθαλψης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ακούστηκε η φράση «Η Αμερική αγαπάει τον Λουίτζι» από παρευρισκόμενο, ενώ συγγενείς του Τόμσον αποχωρούσαν από το δικαστήριο.

Τα γεγονότα και το ιστορικό της υπόθεσης

Μετά τη δολοφονία, ο Μαντζιόνε διέφυγε και συνελήφθη στην Αλτούνα της Πενσιλβάνια στις 9 Δεκεμβρίου, όταν εργαζόμενοι σε εστιατόριο McDonald's ειδοποίησαν τις αρχές. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη με λεωφορείο από την Ατλάντα της Τζόρτζια περίπου δέκα ημέρες πριν από το περιστατικό.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έκλεισε δωμάτιο σε ξενώνα στο Μανχάταν με πλαστά έγγραφα και παρακολουθούσε το θύμα κοντά στο ξενοδοχείο και στον χώρο του συνεδρίου, όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί. Το έγκλημα καταγράφηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Στο δικαστήριο, ο Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε τρισδιάστατο εκτυπωτή για να κατασκευάσει ένα πυροβόλο όπλο, το οποίο εξόπλισε με σιγαστήρα και γεμιστήρα. Ανέφερε επίσης ότι αναζήτησε λεπτομέρειες για το ετήσιο συνέδριο επενδυτών της UnitedHealthcare, μετά από προσωπική εμπειρία με το ασφαλιστικό σύστημα λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Υόρκη: Η εισαγγελέας ερευνά καταγγελία βιασμού στο Κορνέλ

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης όρισε ειδική εισαγγελέα τη Λετίσια Τζέιμς για να ερευνήσει υπόθεση φερόμενου ομαδικού βιασμού φοιτήτριας στο Κορνέλ, μετά από νέα στοιχεία που προκαλούν αμφιβολίες για την αρχική αστυνομική έρευνα.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Χωριστές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν με διαμεσολαβητές σήμερα ή αύριο

Καταριανοί διαμεσολαβητές θα έχουν ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αραγτσί και Αμερικανούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, επικεντρωμένες σε νέα εκδοχή ιρανικής πρότασης, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας η θαλάσσια ασφάλεια στον ΟΗΕ

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε στη Νέα Υόρκη την ανάγκη ενίσχυσης ασφάλειας στη διεθνή ναυτιλία λόγω αυξημένων απειλών, δηλώνοντας πως οι ναυτικοί είναι ραχοκοκαλιά του κλάδου και απαιτείται ιδιαίτερη προστασία για αυτούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, που τον συνεχάρη για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Συζήτησαν γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναγκαίες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Διαφορετική αντιμετώπιση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά λέει αξιωματούχος

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Νέα Υόρκη επισήμανε πως οι δηλώσεις του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφέρουν από το πρόσφατο παρελθόν και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.