ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια

Boeing: Αποζημίωση 29 εκατ. $ στη χήρα θύματος του 737 MAX στην Αιθιοπία

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε την Boeing να καταβάλει 29 εκατ. δολάρια στην οικογένεια Ιρλανδού μηχανικού που σκοτώθηκε στη συντριβή Boeing 737 MAX 8 στην Αιθιοπία το 2019, ενώ πήγαινε σε συνέλευση του ΟΗΕ.

Σημαντική δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ επιβάλλει στη Boeing να καταβάλει 29 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και τόκους στην οικογένεια ιρλανδού μηχανικού, εργαζόμενου του ΟΗΕ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη συντριβή αεροσκάφους τύπου 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines το 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του δικαστηρίου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από προσφυγή της χήρας του Μάικλ «Μικ» Ράιαν, ενός από τους 157 επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα της πτήσης ET302, στις 10 Μαρτίου 2019. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, ένα ολοκαίνουργιο 737 MAX 8, είχε τεθεί σε υπηρεσία μόλις λίγους μήνες πριν τη συντριβή.

Ο Μικ Ράιαν, πατέρας δύο παιδιών και εργαζόμενος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ήταν ανάμεσα στους 21 υπαλλήλους του ΟΗΕ που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, καθώς ταξίδευαν για τη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Η δίκη ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο.

Το δυστύχημα της Ethiopian Airlines σημειώθηκε λίγους μήνες μετά το αντίστοιχο της Lion Air στην Ινδονησία, το οποίο είχε προκαλέσει 189 θανάτους, τον Οκτώβριο του 2018. Η Boeing είχε παραδεχθεί το 2019 ότι το λογισμικό MCAS για την πρόληψη απώλειας στήριξης, το οποίο είχε προστεθεί στα 737 MAX χωρίς να ενημερωθούν επαρκώς οι πιλότοι, συνέβαλε καθοριστικά και στα δύο δυστυχήματα.

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην κατάθεση δεκάδων αγωγών, οι περισσότερες από τις οποίες διευθετήθηκαν εξωδικαστικά, με τα στοιχεία των συμφωνιών να παραμένουν εμπιστευτικά.

Η πρώτη αστική δίκη κατά της Boeing που σχετίζεται με τα δύο δυστυχήματα εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2025, με το σώμα ενόρκων να αποφασίζει αποζημίωση 28,45 εκατομμυρίων δολαρίων στον χήρο ενός εκ των θυμάτων.

Τον Μάιο, η οικογένεια 24χρονης Αμερικανίδας έλαβε αποζημίωση ύψους 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συνήγορος της Boeing, Νταν Γουέμπ, είχε δηλώσει πως «συμφωνούσε» με τον δικηγόρο της οικογένειας της Σάμια Στούμο ότι έπρεπε να δοθεί «μεγάλη οικονομική αποζημίωση για την οδύνη που υπέστησαν», επισημαίνοντας πως «η μόνη διαφωνία μας (αφορά) το ακριβές ύψος (του ποσού) της αποζημίωσης».

Μετά τη χθεσινή απόφαση, απομένουν πλέον μόνο δύο ανοικτές αγωγές σχετικά με το δυστύχημα της Ethiopian Airlines, ενώ για εκείνο της Lion Air η τελευταία υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τέλος, μετά από επανειλημμένες ανατροπές, όλες οι ποινικές διώξεις κατά της Boeing για τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα εγκαταλείφθηκαν τον Νοέμβριο του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Καμπούλ τοπίο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χωρίς δικαιοσύνη τα θύματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν (2001-2021) έχουν αφεθεί χωρίς δικαιοσύνη και αναγνώριση, ενώ οι συγκρούσεις άφησαν πίσω αμέτρητα δεινά για τον πληθυσμό μετά την επέμβαση των ΗΠΑ το 2001.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

TikTok: Πληρώνει 400 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για δεδομένα ανηλίκων

Το TikTok θα πληρώσει 400 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για υπόθεση συλλογής δεδομένων ανηλίκων, χωρίς όμως να παραδεχθεί ενοχή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την πλατφόρμα για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τους ανήλικους χρήστες.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στην Daily Mail

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο Έλτον Τζον και άλλοι θα καταβάλουν 9,5 εκατ. στερλίνες στην Associated Newspapers μετά την ήττα τους στη δίκη περί παραβίασης απορρήτου, καθώς το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες για υποκλοπές από τη Daily Mail.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Τραμπ για αποζημίωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε νέα προσφυγή του Τραμπ για αναίρεση καταδίκης του να πληρώσει 5,6 εκατ. δολάρια στη συγγραφέα Κάρολ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καλωσορίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής στον Λίβανο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επαινεί τον Λίβανο για την κατάργηση της θανατικής ποινής και καλεί τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τερματίζοντας αυτήν την πρακτική.