Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ανακατεύθυνση των εξαγωγικών ροών προς εναλλακτικές διαδρομές, καθώς αντιμετωπίζει τους «τρέχοντες περιορισμούς στις υποδομές εφοδιασμού». Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε πρόσφατες εξελίξεις που επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση ρωσικών λιμένων στη Βαλτική και την Κασπία Θάλασσα, αλλά και στη ρωσική Άπω Ανατολή. Παράλληλα, εξετάζονται και χερσαίες διαδρομές για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.
Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου ακολούθησε μαζική ουκρανική επίθεση στον ρωσικό λιμένα Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, ενώ προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας των κύριων τερματικών σταθμών σιτηρών της πόλης.