ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Αντεπίθεση Μπερλουσκόνι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στον Κόντε

«Η χώρα διατρέχει έναν κίνδυνο πιο σοβαρό από εκείνον το 1994. Πρώτα είχαμε ένα κομμουνιστικό κόμμα, σήμερα είναι δύο», τόνισε ο Μπερλουσκόνι, σχολιάζοντας τη ψήφο εμπιστοσύνης στον Τζουζέπε Κόντε.

 «Εφιαλτική» χαρακτηρίζει την παρούσα πολιτική κατάσταση ο ηγέτης της Forza Italia και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στηλιτεύοντας τόσο την «κομμουνιστική» κυβέρνηση συμμαχίας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και Κινήματος 5 Αστέρων, αλλά και την στάση των ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Λέγκα και «Αδέλφια της Ιταλίας», που χθες διαδήλωναν μπροστά από το Κοινοβούλιο.

«Η χώρα διατρέχει έναν κίνδυνο πιο σοβαρό από εκείνον το 1994. Πρώτα είχαμε ένα κομμουνιστικό κόμμα, σήμερα είναι δύο», τόνισε ο Μπερλουσκόνι, σχολιάζοντας τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον Τζουζέπε Κόντε.

 «Η αντιπολίτευσή μας θα είναι σοβαρή, άτεγκτη, συγκεκριμένη, έμπρακτη, έχοντας πάντοτε κατά νου το συμφέρον των Ιταλών», δήλωσε ο 'καβαλιέρε'. Ο ίδιος φρόντισε να στηλιτεύσει την πρακτική του αντιπολιτεύεσθαι που σχεδιάζουν τα άλλα κόμματα της δεξιάς παράταξης, που χθες διαδήλωναν στον δρόμο.

«Θα κάνουμε αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, γιατί αυτός είναι ο τόπος που στη δημοκρατία ασκείται η λαϊκή κυριαρχία. Εμείς θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες των 'γκριλίνων' (Κίνημα 5 Αστέρων) να καταρρακώσουν την κοινοβουλευτική λειτουργία. Όμως μπορούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και με άλλους τρόπους, όπως κάναμε και επί κυβέρνησης Ρομάνο Πρόντι, ιδίως στην περίπτωση που θέλουν να βάλουν το χέρι τους στις τσέπες των Ιταλών, για παράδειγμα με τον φόρο στα ακίνητα, ή να θέσουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των συμπατριωτών μας. Δεν έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας δίνει μαθήματα για το πότε θα κατεβούμε στους δρόμους», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος επέκρινε επίσης και το πολιτεύεσθαι της προηγούμενης κυβέρνησης Λέγκας/Κινήματος 5 Αστέρων για τα «σοβαρά σφάλματα που διέπραξε». Για τον Μπερλουσκόνι εκείνο που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί ξανά η μεγάλη κεντροδεξιά συμμαχία και τόνισε πως έχει προτείνει στους ηγέτες της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και των 'Αδελφιών της Ιταλίας' Τζόρτζια Μελόνι το «ξεκίνημα μίας εποχής για την ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση της κεντροδεξιάς» μέσα από «κοινό διάλογο σε Βουλή και Γερουσία, προκειμένου να συντονισθεί καλλίτερα η δουλειά μας και να κάνουμε πιο λειτουργική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση».

 «Η κεντροδεξιά είναι το σπίτι μας, το οικοδομήσαμε εμείς, κι από αυτό δεν το κουνάμε. Όμως η κεντροδεξιά πάντοτε είχε ως πηγή, ως άξονά της, τα φιλελεύθερα, χριστιανικά και μεταρρυθμιστικά περιεχόμενα που αντιπροσώπευε η Forza Italia. Εάν θέλουμε να κερδίσει ξανά η κεντροδεξιά πρέπει να ξαναγίνει έτσι», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, τονίζοντας «τη συμμαχία της κεντροδεξιάς την ίδρυσα εγώ, είναι η μόνη που μπορεί να κερδίσει και είμαι βέβαιος πως θα κερδίσει. Θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και πριν από αυτές τις Περιφερειακές, ακόμη κι όπου μοιάζει πως θα είναι δύσκολο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Κόντε: Να βελτιώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε εκτίμησε πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων από Λαμπεντούζα: Ο Θεός είναι για όλους μας ένα ασφαλές λιμάνι

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ΄ επισκέφθηκε τη Λαμπεντούζα, τονίζοντας πως το νησί συμβολίζει το μεταναστευτικό ζήτημα για την Ευρώπη. Κατέθεσε λουλούδια και προσευχήθηκε στους τάφους προσφύγων που χάθηκαν στη Μεσόγειο.
Ερντογάν Μελόνι χειραψία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι και Ερντογάν συνομίλησαν πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η Μελόνι και ο Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στη διατλαντική σχέση, τη σημασία της νότιας πτέρυγας και τη συνεργασία για μεταναστευτικά ζητήματα.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κλοπή 80 φιαλών φαιντανύλης από νοσοκομείο στη Ρώμη

Από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο Ρώμης εκλάπησαν 80 φιάλες ισχυρού οπιοειδούς Fentanyl, με πιθανή διακίνηση έως 20.000 δόσεων στην παράνομη αγορά. Η κλοπή φαίνεται οργανωμένη και διερευνάται η εμπλοκή εργαζομένων.
Ξηρασία σε αμπελώνα
ΔΙΕΘΝΗ

Βένετο: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας στην Ιταλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βένετο λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων και χαμηλής στάθμης ποταμών και λιμνών. Η μείωση των βροχών και το πρώιμο λιώσιμο των χιονιών επιδεινώνουν το πρόβλημα στην περιοχή.