ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σκιά όπλου Κολομβίας

Ορκίστηκε πρόεδρος της Κολομβίας ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια

Ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ανέλαβε πρόεδρος της Κολομβίας στην Κάλι, δεσμευόμενος για σκληρή στάση κατά ανταρτών και ναρκωτικών, ενισχύοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και διακόπτοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες του προκατόχου του.

Ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ανέλαβε επισήμως την προεδρία της Κολομβίας κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κάλι, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Η νέα ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των ανταρτών και της διακίνησης ναρκωτικών, ζητήματα που παραμένουν στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας.

Η ανάληψη των καθηκόντων από τον 48χρονο εκατομμυριούχο ενισχύει τους δεσμούς της Μπογοτά με την Ουάσινγκτον, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί το τέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επί θητείας του αριστερού προκάτοχου Γουστάβο Πέτρο.

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και υπόσχομαι στον λαό ότι θα σέβομαι πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους της Κολομβίας», δήλωσε ο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, επισημαίνοντας τη δέσμευσή του για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, ο εκατομμυριούχος δικηγόρος και επιχειρηματίας έλαβε στήριξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική περίοδο. Έχει δεσμευθεί να εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις κατά των ανταρτικών κινημάτων και των καρτέλ ναρκωτικών σε μια χώρα που παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως. Επιπλέον, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ανεγείρει μεγάλες φυλακές, αναφερόμενος στις πολιτικές του Ναγίμπ Μπουκέλε στο Ελ Σαλβαδόρ και του Ντανιέλ Νομπόα στον Ισημερινό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αστυνομικοί επιτέθηκαν σε πέντε δημοσιογράφους σε διαδηλώσεις

Πέντε δημοσιογράφοι στην Κολομβία δέχθηκαν επιθέσεις από αστυνομικούς ενώ κάλυπταν πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου, καταγγέλλοντας αυθαίρετες συλλήψεις και βιαιοπραγίες.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Εννέα νεκροί από βομβαρδισμό σε στρατόπεδο ανταρτών

Εννέα αντάρτες της οργάνωσης ELN, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμος ηγέτης, σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση στην Κάουκα της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντε λα Εσπριέγια, που τηρεί σκληρή στάση ενάντια στις ένοπλες οργανώσεις.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Ελλάδας στην ειρηνευτική αποστολή ΟΗΕ στην Κολομβία

Η Ελλάδα, μέσω της μόνιμης αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Αγλαΐας Μπαλτά, επανέλαβε τη στήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία και τη Συμφωνία Ειρήνης του 2016 στην Κολομβία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Νεκρός σε σύγκρουση ανταρτών Κολομβίας με αστυνομία

Σύγκρουση μεταξύ ανταρτών ELN και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς στη δυτική Βενεζουέλα τη Δευτέρα άφησε έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ FundaRedes. Είναι το πρώτο παρόμοιο επεισόδιο μετά την ανάληψη εξουσίας από τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στρατού-αστυνομίας με εξτρεμιστές FARC στο Περού κοντά Κολομβία

Ο στρατός και η αστυνομία του Περού συγκρούστηκαν με μέλη των Los Comandos de la Frontera, παράταξης πρώην FARC, στα σύνορα με Κολομβία. Τρία μέλη έπεσαν σε ποταμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Λίμα.