Σοκ προκαλεί στην Ταϊλάνδη η είδηση ότι ένας έφηβος οπλισμένος με πιστόλι σκότωσε οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων έξι θυμάτων σε λύκειο κοντά στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τις αρχές και την αστυνομία της χώρας.
Ο δράστης, χρησιμοποιώντας το πιστόλι του παππού του, σκότωσε αρχικά τους παππούδες του. Στη συνέχεια, μετέβη στο λύκειό του όπου αφαίρεσε τη ζωή σε τρεις μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο έφηβος, ηλικίας 14 ή 15 ετών και μαθητής του ίδιου λυκείου, έχασε επίσης τη ζωή του. Η αστυνομία σημείωσε ότι πυροβόλησε 26 φορές, ενώ στη σκηνή του φονικού βρέθηκαν ακόμα 34 σφαίρες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ο δράστης σκοτώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις ή αυτοκτόνησε, ενώ παραμένει άγνωστο το κίνητρό του.
Ο ταϊλανδός υφυπουργός Εσωτερικών Πολάπι Σουβουντσβί ανέφερε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Thai PBS ότι δεκαπέντε μαθητές τραυματίστηκαν προσπαθώντας να διαφύγουν από το σχολικό ίδρυμα της επαρχίας Νονθαμπούρι, βόρεια της πρωτεύουσας.
«Είναι ένα τρομερό επεισόδιο. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε ο ταϊλανδός πρωθυπουργός Ανουτίν Τσαρνιβιρακούλ από την έδρα της κυβέρνησης.
«Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την κατοχή πυροβόλων όπλων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Φωτογραφίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν τον δράστη με μωβ σχολική στολή και μαύρη χιαστί τσάντα, ενώ στο έδαφος διακρίνονται κάλυκες.
«Είδα χιλιάδες μαθητές να τρέχουν προς τα έξω. Μερικοί δεν φορούσαν καν παπούτσια», αφηγήθηκε ο Θονγκτσάι Θανακάτ, οδηγός μοτοσικλέτας-ταξί που εργάζεται εδώ και είκοσι χρόνια έξω από το σχολικό συγκρότημα.
«Είδα το πτώμα ενός μαθητή που είχε πληγεί από σφαίρα στο κεφάλι», πρόσθεσε. «Είναι αληθινά θλιβερό».
Η Ταϊλάνδη καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής στην περιοχή, με περίπου 10 εκατομμύρια όπλα να κυκλοφορούν στη χώρα, δηλαδή ένα για κάθε επτά κατοίκους.