ΓΔ: 2652.34 0.77% Τζίρος: 135.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:37
Σημαία Ισπανίας

Ισπανία: 17 νεκροί μετανάστες προς Βαλεαρίδες, 17 διασώθηκαν

Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στη Μαγιόρκα, μετά από 15 ημέρες στη θάλασσα, σύμφωνα με μαρτυρία δύο διασωθέντων από τη Βόρεια Αφρική που νοσηλεύονται με αφυδάτωση και υποσιτισμό.

Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές των Βαλεαρίδων, ύστερα από ταξίδι 15 ημερών, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές που επικαλούνται μαρτυρίες δύο επιζώντων οι οποίοι διασώθηκαν ανοιχτά της Μαγιόρκας.

Οι δύο διασωθέντες, προερχόμενοι από χώρες της Βόρειας Αφρικής, παρουσίαζαν συμπτώματα αφυδάτωσης και υποσιτισμού και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο πλοιάριο επέβαιναν αρχικά 19 άτομα, ωστόσο οι αρχές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τους θανάτους από άλλες πηγές.

Για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στάλθηκε ελικόπτερο στην περιοχή της διάσωσης, ενώ εκδόθηκε ειδοποίηση προς τους ναυτιλλομένους. Το πλοιάριο βρέθηκε περίπου 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μαγιόρκας.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, επίσης κοντά στη Μαγιόρκα, οι ισπανικές αρχές διέσωσαν 17 μετανάστες και ανέσυραν δύο πτώματα από λέμβο που εκτιμάται ότι μετέφερε συνολικά περίπου 30 άτομα. Οι έρευνες για τους υπόλοιπους συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η διαδρομή από την Αλγερία προς τις Βαλεαρίδες Νήσους αποτέλεσε τη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταναστευτική οδό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Frontex, παρότι οι συνολικές αφίξεις στην Ευρώπη έχουν μειωθεί. Στην Ισπανία, οι αφίξεις καταγράφουν πτώση 25% φέτος, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Frontex επισημαίνει ότι οι διακινητές μεταφέρουν τις «επιχειρήσεις» τους από το Μαρόκο στην Αλγερία, θεωρώντας ότι οι έλεγχοι είναι λιγότερο αυστηροί, ενώ αξιοποιούν και ταχύτερα σκάφη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 9 μετανάστες νεκροί σε προσπάθεια εισόδου στη Θέουτα από Μαρόκο

Εννέα μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν κολυμπώντας από το Μαρόκο στη Θέουτα, ενώ εκατοντάδες πέρασαν στην ισπανική πόλη. Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε τον εντοπισμό των σορών.
Σημαία Τυνησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: 19 σοροί μεταναστών σε νοσοκομείο μετά από ναυάγιο

Στο νοσοκομείο της Μπεν Γκερντάν μεταφέρθηκαν 19 σοροί μεταναστών μετά από ναυάγιο, όπου επέβαιναν επτά άτομα ίδιας οικογένειας. Το γεγονός προκάλεσε διαδηλώσεις, επεισόδια και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάσωση 112 μεταναστών σε δύο επιχειρήσεις στα ανοικτά της Κρήτης

Σε δύο διαδοχικές επιχειρήσεις νότια των Καλών Λιμένων, διασώθηκαν συνολικά 112 αλλοδαποί από δύο λέμβους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου, με τη συνδρομή λιμενικού και μέσων της Frontex.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Θέουτα: Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι

Εκατοντάδες μετανάστες έστησαν καταυλισμό σε παραλία της Θέουτα, ενώ οι αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν τη μαζική είσοδο των προηγούμενων ημερών. Πολλοί επέστρεψαν στο Μαρόκο, με αρκετούς θανάτους να έχουν καταγραφεί.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έρευνες για αγνοούμενους στα ανοιχτά της Θέουτα συνεχίζονται

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Θέουτα για τον εντοπισμό νεκρών μεταναστών, με τις αρχές να έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 67 πτώματα από τη θάλασσα, ενώ εκτιμάται πως υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Θέουτα: Δεν προβλέπεται ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν

Η Μαζική είσοδος μεταναστών στη Θέουτα μέσω Μαρόκου οδήγησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να προτείνει την αναστολή της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν, με στήριξη από τη Φινλανδία. Είναι όμως ρεαλιστική αυτή η πρόταση;