Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγκρο, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, με αφορμή την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην αυξημένη μεταναστευτική πίεση που παρατηρείται στη νότια Πορτογαλία.
Ο Μοντενέγκρο δήλωσε ότι «υπάρχουν λόγοι να ενισχύσουμε την παρουσία των δυνάμεων της τάξης στον έλεγχο των συνόρων», τονίζοντας ως προτεραιότητα τη νότια περιοχή της χώρας. Η ανησυχία αυτή πηγάζει από την εισροή περίπου 60.000 μεταναστών στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, οι οποίοι πέρασαν παράνομα τα σύνορα με το Μαρόκο τις τελευταίες ημέρες.
Παρά την ένταση της κατάστασης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων όπως η αναστολή των κανόνων του Χώρου Σένγκεν. Όπως ανέφερε, «η κατάσταση είναι σοβαρή όμως υπάρχουν μηχανισμοί για να την αποκαταστήσουμε με ελεγχόμενους τρόπους».
Η πορτογαλική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα επιχειρούν «σε συντονισμό» με τις αντίστοιχες ισπανικές υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων.
Την ίδια στιγμή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ακροδεξιού κόμματος Chega ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση για επαναφορά των ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία.