Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών σημειώθηκε στη Βρετανία την Τετάρτη, καθώς οι αρχές κατέγραψαν 752 άτομα που διέπλευσαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Το νέο αυτό υψηλό αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων σε μία ημέρα για το 2024, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές υπηρεσίες.
Οι μετανάστες πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι επιβαίνοντας σε εννέα μικρά φουσκωτά σκάφη. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιων αφίξεων ήταν 710 άτομα στις 15 Ιουνίου, ενώ το απόλυτο ρεκόρ παραμένει οι 1.305 αφίξεις στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022.
Από τις αρχές της χρονιάς, συνολικά 14.128 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με πλοιάρια και έχουν φτάσει στη Βρετανία. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 42% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Το νέο ρεκόρ σημειώθηκε την ίδια ημέρα που οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέσσερις επίδοξοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τη Μάγχη. Συνολικά, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί φέτος στη Γαλλία προσπαθώντας να διασχίσουν το στενό με παρόμοιο τρόπο.
Οι αρχές παρατηρούν ότι οι διακινητές αξιοποιούν πλέον μεγαλύτερα σκάφη, ώστε να μεταφέρουν περισσότερους ανθρώπους ανά διαδρομή. Τα πλοιάρια προσεγγίζουν τα ανοιχτά των ακτών και "μαζεύουν" τους μετανάστες απευθείας από το νερό.
Στις αρχές της εβδομάδας, ένας 19χρονος οδηγήθηκε ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου, κατηγορούμενος ως κυβερνήτης σκάφους που μετέφερε 167 άτομα. Το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης έχει πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, ενισχύοντας το αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ τα τελευταία δύο χρόνια. Στελέχη του κόμματος, αλλά και της συντηρητικής αντιπολίτευσης, αποδίδουν ευθύνες στις γαλλικές αρχές για ανεπαρκή δράση, παρά τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Γαλλία από τη Βρετανία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.