ΓΔ: 2551.85 0.46% Τζίρος: 109.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:34
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός

Επίθεση με drones σε ελληνικά δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα

Δύο ελληνικής διαχείρισης δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση με drones κοντά στον τερματικό του CPC στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς θύματα ή τραυματισμούς στα πληρώματα. Ένα από τα πλοία, το «NISSOS SIFNOS», χτυπήθηκε κατά τη φόρτωση.

Χωρίς θύματα ή τραυματισμούς μεταξύ των πληρωμάτων ολοκληρώθηκε η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου ελληνικής διαχείρισης, κοντά στον θαλάσσιο τερματικό σταθμό του Caspian Pipeline Consortium (CPC), στα ανοιχτά του Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2026. Το ένα πλοίο πραγματοποιούσε φόρτωση αργού πετρελαίου, ενώ το δεύτερο κατευθυνόταν προς τις εγκαταστάσεις του CPC για να ξεκινήσει αντίστοιχες εργασίες.

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας MARISKS, το δεξαμενόπλοιο «NISSOS SIFNOS», υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, επλήγη περίπου στις 01:48 ώρα Μόσχας, ενώ βρισκόταν σε διαδικασία φόρτωσης στο σημείο πρόσδεσης Single Point Mooring 3.

Από το πλήγμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στους συλλέκτες εισαγωγής πετρελαίου στο κατάστρωμα φορτίου. Η φωτιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου, με τη συνδρομή τριών σκαφών υποστήριξης του CPC που κινητοποιήθηκαν άμεσα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ανθρώπινες απώλειες, ενώ το πλήρωμα δεν χρειάστηκε ιατρική βοήθεια ή εκκένωση. Παράλληλα, δεν καταγράφηκε διαρροή πετρελαίου ή θαλάσσια ρύπανση.

Το «NISSOS SIFNOS» παραμένει πλωτό και σε σταθερή κατάσταση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τεχνική εκτίμηση των ζημιών. Μετά το περιστατικό, οι εργασίες φόρτωσης στο SPM 3 ανεστάλησαν προσωρινά για να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι ασφαλείας.

Το πλοίο φόρτωνε αργό πετρέλαιο της Tengizchevroil, στην οποία συμμετέχει η αμερικανική Chevron, όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Στην ίδια περιοχή επλήγη και το δεξαμενόπλοιο «MARATHI», υπό σημαία Νήσου του Μαν. Το πλοίο κατευθυνόταν προς τον θαλάσσιο τερματικό σταθμό του CPC για φόρτωση αργού πετρελαίου, όταν δέχθηκε επίθεση σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων, ή 11 χιλιομέτρων, από τις εγκαταστάσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων. Η διοίκηση του CPC επιβεβαίωσε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για την έκταση των ζημιών που ενδεχομένως υπέστη το «MARATHI».

Στις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις δεν γίνεται αναφορά σε περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από το δεύτερο δεξαμενόπλοιο.

Η επίθεση στα δύο πλοία εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια της εμπορικής ναυτιλίας και των ενεργειακών εγκαταστάσεων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνει τους κινδύνους για τα πληρώματα, τις φορτώσεις και τη μεταφορά πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Επίθεση drone προκάλεσε φωτιά σε δεξαμενόπλοια LNG στη Νταμιέτα

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η φωτιά σε δύο πλοία LNG στη Δαμιέτη προκλήθηκε από επίθεση με drone, χωρίς να διευκρινίζεται ο υπαίτιος. Στόχος ήταν αμερικανικό και ελληνικών συμφερόντων πλοίο, σύμφωνα με αρχικές έρευνες.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε τρία δεξαμενόπλοια στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν τρία πετρελαιοφόρα που παραβίασαν ιρανικές εντολές στο στενό του Ορμούζ, καθώς τα πλοία αγνόησαν προειδοποιήσεις και συνέχισαν την πορεία τους, σύμφωνα με το Tasnim.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ανακοίνωσε την ακινητοποίηση τριών δεξαμενόπλοιων στον Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως ανέκοψαν τρία δεξαμενόπλοια που προσπάθησαν να περάσουν το Στενό του Ορμούζ, ενώ ένα εξερράγη. Η Τεχεράνη έκλεισε ξανά το πέρασμα κι εξετάζει επιβολή τέλους διέλευσης.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δύο ακόμη δεξαμενόπλοια στον Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν σταμάτησαν δύο πετρελαιοφόρα στο στενό του Ορμούζ, επειδή αγνόησαν τις ιρανικές οδηγίες και κινήθηκαν σε απαγορευμένη διαδρομή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο δεξαμενόπλοια έπεσαν σε νάρκες στο στενό του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο δεξαμενόπλοια εξερράγησαν και πήραν φωτιά, πέφτοντας σε νάρκες στο νότιο στενό του Ορμούζ. Δεν διευκρινίζονται πληροφορίες για τα πλοία ή αν υπάρχουν θύματα.