ΓΔ: 2521.43 0.14% Τζίρος: 107.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:35
Λογότυπο Warner Bros.

Κατά της συγχώνευσης Paramount-Warner Bros. οι Κάμπερμπατς, Κάμινγκ, Γουόνγκ

Οι Κάμπερμπατς, Κάμινγκ και Γουόνγκ ζήτησαν από την κυβέρνηση ΗΒ να παρέμβει στη συγχώνευση Paramount-Warner Bros., τονίζοντας τον κίνδυνο μεγάλης ζημιάς για το κοινό και το μέλλον του βρετανικού κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Paramount-Warner Bros. συγχώνευση βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων στη Βρετανία, καθώς οι ηθοποιοί Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Άλαν Κάμινγκ και Μπένεντικτ Γουόνγκ ζητούν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέμβει. Οι τρεις Άγγλοι ηθοποιοί τονίζουν ότι η προτεινόμενη συμφωνία «απειλεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στο βρετανικό κοινό».

Σε άρθρο γνώμης προς την υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι, υποστηρίζουν πως η δική της παρέμβαση θα μπορούσε να αποτελέσει «μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει οποιοσδήποτε υπουργός Πολιτισμού για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και μια γενιά».

Οι ηθοποιοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η συγχώνευση ενδέχεται να οδηγήσει σε «απολύσεις, ακυρώσεις παραγωγών, λιγότερες παραγγελίες ταινιών και λιγότερα ρίσκα». Παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα εμπίπτει και στην αρμοδιότητα της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), η οποία εξετάζει επίσης τη συμφωνία.

Η υπουργός Πολιτισμού καλείται να αποφασίσει εάν η συγχώνευση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Οι Κάμπερμπατς, Κάμινγκ και Γουόνγκ υποστηρίζουν ότι «σίγουρα δεν είναι».

Στο άρθρο γνώμης επισημαίνεται ότι η Paramount ελέγχει ήδη τον Channel 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το CBS στις ΗΠΑ. Με την εξαγορά της WBD, το CNN και το CNN International θα βρεθούν επίσης υπό τον ίδιο όμιλο.

Όπως αναφέρεται, «Εάν ένας ιδιοκτήτης με εμπορικό ενδιαφέρον ελέγχει την πρόσβαση και στα δύο αρχεία ειδήσεων του CNN και του CBS, ελέγχει και την πρώτη ύλη της ιστορικής μας μνήμης».

Το άρθρο καταλήγει πως «Η Νάντι άνοιξε την πόρτα στην παρέμβαση. Πρέπει να την περάσει, για χάρη όλων όσων δημιουργούν βρετανική τηλεόραση και κινηματογράφο - και όλων όσων την παρακολουθούν. Εάν δεν το κάνει, θα μείνουμε χωρίς τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τη βιομηχανία και τον πολιτισμό μας από αυτή την ενοποίηση. Δεν πρέπει να παραμερίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να το υπερασπιστούμε και να εμποδίσουμε αυτή τη συγχώνευση».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχώνευση Paramount-Warner Bros. την περασμένη εβδομάδα, θέτοντας ορισμένους όρους. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, συνεχίζονται οι αντιδράσεις, με την Paramount να συμφωνεί να αναβάλει τη συγχώνευση έως την έκδοση δικαστικής απόφασης σχετικά με τις προσφυγές για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν, συγχαίροντάς τον για την «Οδύσσεια» και ευχαριστώντας τον για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τα γυρίσματα που έγιναν στην Ελλάδα.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Δωρεάν κινηματογράφος στη Ρώμη για δροσιά από τον καύσωνα

Η δημοτική αρχή της Ρώμης προσφέρει δωρεάν προβολές σε 11 κλιματιζόμενους κινηματογράφους μέχρι τις 4 Αυγούστου, ως μέρος μέτρων κατά του καύσωνα, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν καταφύγιο από τη ζέστη παρακολουθώντας ταινίες.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη animation ταινία του Μπονγκ Τζουν-Χο θριαμβεύει διεθνώς

Η πρώτη animated ταινία του Μπονγκ Τζουν-Χο, «Ally», μετά την επιτυχία του «Parasite», προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών αγοραστών και εξασφαλίζει συμφωνία με την Pathé, με πωλήσεις σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Βραβείο Όσκαρ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στα 81 της η βραβευμένη με Όσκαρ Ιρλανδή ηθοποιός Μπρέντα Φρίκερ

Η Μπρέντα Φρίκερ, η πρώτη Ιρλανδή που τιμήθηκε με Όσκαρ για τον ρόλο της στο "My Left Foot", πέθανε στα 81 της έπειτα από ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης της. Ήταν σημαντική μορφή του ιρλανδικού και διεθνούς σινεμά.
Βασιλική της Βενετίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόστρα Βενετίας ανοίγει με τη βιογραφία του Ρούπερτ Μέρντοχ

Με την ταινία "Ink" του Ντάνι Μπόιλ, που αφηγείται την αγορά και μεταμόρφωση της εφημερίδας Sun από τον Ρούπερτ Μέρντοχ το 1969, θα ανοίξει το Φεστιβάλ Βενετίας, με πρωταγωνιστές τον Γκάι Πιρς και τον Τζακ Ο΄Κόνελ.