ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

ΗΠΑ: Προσφυγή δύο εταιρειών ενάντια στους νέους δασμούς Τραμπ

Δύο αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσέφυγαν κατά των νέων δασμών Τραμπ σε προϊόντα από 60 χώρες, υποστηρίζοντας ότι υπερέβη την εξουσία του και ζητώντας σαφέστερη τεκμηρίωση για καταναγκαστική εργασία.

Δασμοί Τραμπ και οι επιπτώσεις τους στην αμερικανική επιχειρηματικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο νέας προσφυγής που κατέθεσαν δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Οι εταιρείες στρέφονται κατά των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε προϊόντα από 60 εμπορικούς εταίρους, υποστηρίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική, όπως και με προηγούμενες παρεμβάσεις, ο πρόεδρος υπερέβη την εξουσία του σχετικά με τη φορολόγηση των εξαγωγών.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι οι νέοι δασμοί απαιτούν πιο λεπτομερή ευρήματα ανά χώρα σχετικά με την «καταναγκαστική εργασία» ώστε να δικαιολογηθούν νομικά. Οι δύο επιχειρήσεις, με τη στήριξη μη κερδοσκοπικής νομικής ομάδας που έχει προσφύγει επιτυχώς στο παρελθόν, ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος επιχειρεί να επαναφέρει δασμούς που είχαν κριθεί παράνομοι από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιβάλει νέους δασμούς 10% και 12,5% σε 60 εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σκεπτικό ότι δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για την αποτροπή της εξαγωγής αγαθών που παράγονται με καταναγκαστική εργασία. Οι δασμοί αυτοί τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη προσωρινού παγκόσμιου δασμού 10%.

Ο Τραμπ έχει καταστήσει τους δασμούς βασικό εργαλείο της εξωτερικής του πολιτικής, αξιοποιώντας τους για διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών διεθνώς. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τους περισσότερους από αυτούς στις 20 Φεβρουαρίου, κρίνοντας ότι ο Νόμος περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA) δεν παρέχει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να επιβάλλει μονομερώς δασμούς σε εμπορικούς εταίρους.

Σε απάντηση στην απόφαση αυτή, ο Τραμπ επέκρινε το δικαστήριο και επέβαλε νέο προσωρινό παγκόσμιο δασμό 10%, επικαλούμενος διαφορετική νομοθεσία. Αυτοί οι δασμοί, όπως και οι προηγούμενοι βάσει του IEEPA, βασίστηκαν σε άρθρο νόμου που κανένας προηγούμενος πρόεδρος δεν είχε χρησιμοποιήσει για την επιβολή δασμών, και κρίθηκαν επίσης παράνομοι από το αμερικανικό εμπορικό δικαστήριο. Η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε έφεση κατά της σχετικής απόφασης.

Οι πιο πρόσφατοι δασμοί επιβλήθηκαν με βάση το Άρθρο 301 του Νόμου περί Εμπορίου του 1974, που στοχεύει στην αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών άλλων κρατών. Αν και το Άρθρο 301 έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι οι προηγούμενες εφαρμογές αφορούσαν συγκεκριμένες χώρες και βιομηχανίες, ενώ η οριζόντια προσέγγιση του Τραμπ δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί νέες αυξήσεις δασμών στην Ελβετία από το Νταβός

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από το Νταβός ότι οι δασμοί για τα ελβετικά προϊόντα μειώθηκαν από 39% σε 15%, λόγω πιέσεων εταιρειών όπως η Rolex, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν ξανά στο μέλλον.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς λόγω ελέγχων στις σπάνιες γαίες

Ο Τραμπ απείλησε με σημαντική αύξηση δασμών στα κινεζικά προϊόντα, θεωρώντας ότι η Κίνα γίνεται εχθρική λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, και δήλωσε ότι ίσως δεν συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αν ανοίξει η ΕΕ τις αγορές της στα προϊόντα μας δεν θα μπουν δασμοί

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές εξαγωγές, για να αποφευχθεί η επιβολή δασμών 30% την 1η Αυγούστου, σημειώνοντας ότι υπάρχει διάθεση για συμφωνία.