ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα

Επίθεση με drones σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στον τερματικό της CPC

Νέα επίθεση με drones σε δύο τάνκερ κοντά στον τερματικό σταθμό CPC στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί ανησυχία για τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν. Το δεξαμενόπλοιο «HERA» υπέστη ζημιές και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) δέχθηκαν δύο ακόμη δεξαμενόπλοια πετρελαίου που κατευθύνονταν προς τον τερματικό σταθμό της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας (CPC) στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας νέες ανησυχίες για τις εξαγωγές πετρελαίου από το Καζακστάν, σύμφωνα με τρεις πηγές του κλάδου.

Ο τερματικός σταθμός της CPC, από τον οποίο διέρχεται πάνω από το 80% των εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν, παραμένει κλειστός από νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για λόγους ασφαλείας. Η διακοπή της λειτουργίας του ανάγκασε τη χώρα να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, όπως επιβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα δεξαμενόπλοια «HERA» και «ALATAU» επρόκειτο να φορτώσουν πετρέλαιο από τον τερματικό της CPC. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το «HERA» υπέστη σοβαρές ζημιές και τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ το «ALATAU» παρέμεινε αλώβητο, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία.

Η CPC αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό. Πέντε δεξαμενόπλοια έχουν ήδη δεχθεί επίθεση στην ίδια περιοχή τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, τα δύο δεξαμενόπλοια εντοπίζονταν το πρωί στον τερματικό σταθμό της CPC, κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο και δύο δεξαμενόπλοια

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν πως έπληξαν ρωσικό διυλιστήριο στο Γιαροσλάβλ, προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ αναφέρουν ότι επλήγησαν επίσης ένα πλοίο αερίου και ένα δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Στις 23 Ιουλίου η απόφαση για τη 21η δέσμη κυρώσεων κατά Ρωσίας

Η ΕΕ ανέβαλε για τις 23 Ιουλίου τη λήψη απόφασης για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και διατήρησε το πλαφόν των 44 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας στις Βρυξέλλες.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό διυλιστήριο Σιρζάν σταμάτησε μετά από ουκρανική επίθεση drone

Το διυλιστήριο Σιρζάν στη Ρωσία σταμάτησε να λειτουργεί μετά από ουκρανική επίθεση με drones, προκαλώντας ζημιές στην κύρια μονάδα επεξεργασίας και πυρκαγιά, γεγονός που ίσως οξύνει την έλλειψη καυσίμων στη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επανέρχονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει την επαναφορά κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω πτώσης τιμών, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο πλέον ρέει άφθονο. Το ανέφερε σε συνάντηση με ηγέτες στα πλαίσια της G7 στο Εβιάν.