ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:39
Φρεγάτα Ύδρα Αιγαίο

Προειδοποιήσεις σε πλοία ΗΠΑ, Ισραήλ, Σ. Αραβίας για Ερυθρά Θάλασσα

Η επιχείρηση «Ασπίδες» συνιστά σε εμπορικά πλοία με σύνδεση σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Σ. Αραβία να αποφεύγουν Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Άντεν λόγω απειλής από τους Χούθι, δίνοντας έμφαση στην επαγρύπνηση και τον συντονισμό.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» εξέδωσε νέα ενημέρωση προς τα εμπορικά πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, συστήνοντάς τους να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν «έως ότου το επίπεδο κινδύνου» για πιθανές επιθέσεις των Χούθι «μειωθεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη χρήση πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροχημάτων και οχημάτων επιφανείας, καθώς και μικρών ταχύπλοων. Η προειδοποίηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή, με την επιχείρηση να επισημαίνει την ανάγκη για επαγρύπνηση.

Τα εμπορικά πλοία που είναι αναγκαίο να πλεύσουν ανατολικά του Κόλπου του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας καλούνται να επιδείξουν «αυξημένη επαγρύπνηση» και «στενό συντονισμό» με το Maritime Security Centre - Indian Ocean, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πληρωμάτων και των φορτίων τους.

Παράλληλα, η επιχείρηση «Ασπίδες» έχει ενισχύσει τα προστατευτικά μέτρα για την υποστήριξη των πλοίων, αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου στη Βόρεια Ερυθρά Θάλασσα από «χαμηλό» σε «μέτριο», ενώ διατηρεί το ίδιο επίπεδο στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Η ενημέρωση της επιχείρησης σημειώνει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση των Χούθι για ναυτικό εμπάργκο κατά της Σαουδικής Αραβίας στις 20 Ιουλίου «αντιπροσωπεύει σημαντική κλιμάκωση» και στοχεύει «να προκαλέσει πολιτική, στρατιωτική και οικονομική πίεση προς το Ριάντ για να ικανοποιήσει αιτήματα (των Χούθι)».

Μεταξύ των αιτημάτων αυτών περιλαμβάνονται το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων που ελέγχονται από τους Χούθι, η λήψη ανθρωπιστικών μέτρων και οι ανταλλαγές κρατουμένων. Η επιχείρηση υπογραμμίζει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, παρέχοντας συνεχή παρακολούθηση και προστασία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Πλοία αλλάζουν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις απειλές των Χούθι

Τέσσερα δεξαμενόπλοια άλλαξαν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από προειδοποιήσεις των Χούθι, με δύο να κατευθύνονται προς τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ ένα πέμπτο πλοίο εγκατέλειψε τον προορισμό του στη Σαουδική Αραβία.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Χατζηβασιλείου: Σε πλήρη ετοιμότητα για την ασφάλεια στο Ορμούζ

Ο Τ. Χατζηβασιλείου δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ, ενώ αναφέρθηκε και στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τονίζοντας τη σταθερή εθνική θέση υπέρ της επανένωσης του νησιού.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο τάνκερ αποσύρονται από Ερυθρά Θάλασσα μετά την απειλή των Χούθι

Δύο τάνκερ με σαουδαραβικό πετρέλαιο γύρισαν πίσω στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά από προειδοποίηση των ανταρτών Χούθι που ανακοίνωσαν ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα και το παγκόσμιο εμπόριο.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Προειδοποίηση σε ναυτιλιακές να μην προσεγγίζουν σαουδαραβικά λιμάνια

Οι Χούθι προειδοποιούν τις ναυτιλιακές να μην φορτώνουν ή εκφορτώνουν σε λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας, απειλώντας με επιθέσεις στα πλοία. Ο αποκλεισμός αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια ενέργεια και το εμπόριο στον Κόλπο.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις ανέκοψαν ιρανικό πύραυλο στην Άκαμπα

Ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις ανέκοψαν ιρανικό πύραυλο που στόχευε την Άκαμπα, ενώ η Ιορδανία ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών πυραύλων και τον εντοπισμό ενός τέταρτου σε απομονωμένη περιοχή στο νότο.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εντολή Χούθι να κλείσουν Ερυθρά σε επίθεση σε ιρανικές υποδομές

Το Ιράν ζήτησε από τους Χούθι να κλείσουν τη δίοδο προς την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ πλήξουν ενεργειακές του υποδομές, σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.