ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι είχε εκτενή συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τη συνάντησή τους στη Μανίλα, στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Ρούμπιο ανέφερε πως οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις διαφορές τους, ωστόσο η αποστολή τους είναι να τις διαχειριστούν. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν τομείς όπου ενδέχεται να υπάρξει συνεργασία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επισημάνει ότι μια συνάντηση με τον Σι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η πιθανή αυτή συνάντηση, εν μέσω εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενδέχεται να περιπλακεί από τις κατηγορίες του Τραμπ για κινεζική ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ, τις οποίες το Πεκίνο χαρακτήρισε «καθαρό προϊόν χάλκευσης».

Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, οι ισχυρισμοί για παρέμβαση στις εκλογές δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης με τον Ουάνγκ. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας εμφανίζονται πιο σταθερές χάρη στην προσωρινή εμπορική εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Τραμπ και Σι τον Οκτώβριο. Οι δύο ηγέτες είχαν προηγουμένως συναντηθεί τον Μάιο στο Πεκίνο, ενώ η Κίνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την επικείμενη επίσκεψη του Σι στην Ουάσινγκτον.

Ο Ρούμπιο ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα εμπορικά ζητήματα με την Κίνα, καθώς και το διμερές Συμβούλιο Εμπορίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ανεξαρτήτως διαφορών.

Παγκόσμιο πλαίσιο και γεωπολιτικές προεκτάσεις

Η σύνοδος της ASEAN διεξάγεται σε περίοδο αυξημένης παγκόσμιας αστάθειας, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να επηρεάζει το διεθνές εμπόριο και να προκαλεί οικονομικές πιέσεις σε ολόκληρη την Ασία.

Ο Ρούμπιο σημείωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας δεν έχουν μεταβάλει ουσιαστικά την πορεία της σύγκρουσης, αν και αναγνώρισε πως το Πεκίνο έχει επιδείξει σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργατική στάση στο ζήτημα του Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ινδία αντιδρούν στις νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Κίνα και Ινδία εξέφρασαν ανησυχίες για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, λόγω νομοσχεδίου που ψήφισε η αμερικανική Βουλή, φοβούμενες επιπτώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και στην αγορά πετρελαίου, καθώς και στην οικονομία τους.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τα σχέδια πολέμου στο διάστημα

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες στο διάστημα, μετά την επιβεβαίωση ότι έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά διαστημικά όπλα. Προειδοποιεί για πιθανή κούρσα εξοπλισμών σε διαστημικό επίπεδο.