ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
όχημα αστυνομίας Γαλλίας

Γαλλία: Η αστυνομία φυγάδευσε δήμαρχο λόγω απειλής από συμμορία ναρκωτικών

Ο δήμαρχος της Αλές στη νότια Γαλλία φυγαδεύτηκε και τέθηκε υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλής επίθεσης από τη συμμορία «DZ Mafia», καθώς αυξάνονται τα περιστατικά βίας που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στη Γαλλία η υπόθεση του δημάρχου της πόλης Αλές, ο οποίος φυγαδεύτηκε από το σπίτι του και τέθηκε υπό αστυνομική προστασία, μετά από πληροφορίες ότι αποτελούσε πιθανό στόχο επίθεσης από τη μεγαλύτερη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα δίνει σκληρή μάχη κατά του εμπορίου ναρκωτικών, καθώς οι εισαγωγές κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική έχουν σημειώσει ιστορικά ρεκόρ. Οι συγκρούσεις και οι δολοφονίες μεταξύ συμμοριών αυξάνονται, όμως οι επιθέσεις εναντίον αιρετών αξιωματούχων παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε ότι αποφάσισε να απομακρύνει για λόγους ασφαλείας τον δήμαρχο Αλές, Κριστόφ Ριβένκ, μετά από αξιόπιστες πληροφορίες που ανέφεραν πως κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από μέλη της συμμορίας «DZ Mafia».

Η συγκεκριμένη συμμορία, με έδρα τη Μασσαλία, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της Αλές, έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας, αποκτώντας ισχυρό έλεγχο στο εμπόριο ναρκωτικών και προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στις αρχές ασφαλείας.

«Η Αλές είναι ένα μέρος όπου η DZ Mafia προσπαθεί να εδραιωθεί», ανέφερε ο Νουνιέζ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν την επιρροή της οργάνωσης.

Απειλές και έρευνα από την PNACO

Ο Ριβένκ είχε δεχθεί απειλές και νωρίτερα μέσα στον μήνα, όταν εντοπίστηκαν σφαίρες 9 χιλιοστών στο γραμματοκιβώτιό του, συνοδευόμενες από απειλητικά γκράφιτι στους τοίχους του σπιτιού του, σύμφωνα με την Εθνική Εισαγγελία της Γαλλίας για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (PNACO).

Η PNACO, μια νεοσύστατη μονάδα που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της DZ Mafia και της διακίνησης ναρκωτικών, διερευνά την υπόθεση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Ο δήμαρχος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο που του στάλθηκε μέσω του προφίλ του στο LinkedIn, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να αξιολογούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω του.

Η οικονομία των ναρκωτικών στη Γαλλία

Σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού (OFDT) που δημοσιεύθηκε το 2025, η αξία των διακινούμενων ναρκωτικών στη χώρα σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2010 έως το 2023, αγγίζοντας τα 6,8 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ.

Η ραγδαία αυτή αύξηση αντικατοπτρίζει τη διεύρυνση των κυκλωμάτων διακίνησης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γαλλικές αρχές στην προσπάθεια περιορισμού του παράνομου εμπορίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Άνδρας με μαχαίρι ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία στον σταθμό Μονπαρνάς

Συναγερμός στον σταθμό Μονπαρνάς στο Παρίσι, όπου άνδρας με μαχαίρι ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία μετά από πυροβολισμό. Ο ύποπτος ήταν γνωστός για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Έξι συλλήψεις για ένοπλη ληστεία σε χρυσοχοείο με εκρηκτικά

Έξι άτομα συνελήφθησαν στη Λιόν για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία με εκρηκτικά σε εργαστήριο χρυσού. Η αστυνομία ανέκτησε λεία 12 εκατ. ευρώ. Πέντε εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά, οι δράστες εντοπίστηκαν μετά από σύντομη καταδίωξη.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη τεσσάρων ανηλίκων για ληστείες πεζών στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις ανήλικοι, ηλικίας 14-17 ετών, συνελήφθησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για ληστείες σε βάρος πεζών. Κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρήματα και κινητό από 42χρονο με απειλή βίας.
Αστυνομία ΗΠΑ, περιστατικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε γυναίκα που μαχαίρωσε δύο άτομα στη Νέα Υόρκη

Αστυνομικός στη Times Square της Νέας Υόρκης πυροβόλησε γυναίκα που φέρεται να τραυμάτισε δύο άτομα με μαχαίρι. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις για εμπρησμό σε Χανιά και Αιτωλοακαρνανία – Πρόστιμα 10.400 ευρώ

Άμεση κινητοποίηση σημειώθηκε από τα Ανακριτικά Κλιμάκια της Πυροσβεστικής για τέσσερα περιστατικά πυρκαγιάς σε Χανιά και Αιτωλοακαρνανία. Στα Χανιά συνελήφθη άνδρας που προκάλεσε πυρκαγιά από αμέλεια και του επιβλήθηκε πρόστιμο.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 18χρονου και ανηλίκου στην Κοζάνη για απάτες απασχόλησης

Συνελήφθησαν στη Σιάτιστα 18χρονος και ανήλικος για απάτη με απασχόληση. Φέρονται να φωτογράφισαν κρυφά κωδικούς PAY SAFE καρτών, συνολικής αξίας 250 ευρώ, από δύο θύματα σε Σιάτιστα και Πτολεμαΐδα.