ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κελί φυλακής

Γερμανός τρανς νεοναζί συνελήφθη στην Τσεχία και μπήκε σε γυναικεία φυλακή

Η Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ, γνωστή ακροδεξιά προσωπικότητα που εκδόθηκε στη Γερμανία από την Τσεχία, οδηγήθηκε σε γυναικεία φυλακή, με τις αρχές να εξετάζουν τον τρόπο έκτισης της ποινής της για δυσφήμιση και υποκίνηση μίσους.

Μια νεοναζί τρανς που εκδόθηκε από την Τσεχία στη Γερμανία οδηγήθηκε σε γυναικεία φυλακή, καθώς οι αρχές υποψιάζονται ότι εκμεταλλεύτηκε τη γερμανική νομοθεσία περί αυτοπροσδιορισμού φύλου.

Η Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ –μέχρι πρότινος Σβεν Λίμπιχ– μεταφέρθηκε σε γυναικεία φυλακή στην πόλη Κέμνιτς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής εισαγγελίας Μπένεντικτ Μπέρντσεν. Όπως δήλωσε, η κρατούμενη «ήταν συνεργάσιμη» και η διεύθυνση της φυλακής «εξετάζει το πώς θα εκτίσει την ποινή της».

Η 55χρονη Λίμπιχ αποτελεί γνωστή προσωπικότητα της ακροδεξιάς σκηνής στην ανατολική Γερμανία εδώ και δεκαετίες. Είχε εξαφανιστεί τον περασμένο Αύγουστο, όταν δεν παρουσιάστηκε για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 μηνών που της είχε επιβληθεί για δυσφήμιση και υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Τον Απρίλιο συνελήφθη στη δυτική Τσεχία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ενώ οι τσεχικές αρχές απέρριψαν όλα τα αιτήματά της να αποφύγει την έκδοση στη Γερμανία.

Στα τέλη του 2024, ο τότε Σβεν Λίμπιχ είχε αλλάξει φύλο δηλώνοντας γυναίκα, αξιοποιώντας την τροποποίηση του σχετικού νόμου που διευκόλυνε τη διαδικασία αλλαγής στα μητρώα. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ότι στόχευε στο να γελοιοποιήσει τον γερμανικό νόμο περί αυτοπροσδιορισμού, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2024.

Η σημερινή κυβέρνηση του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς έχει ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει τον συγκεκριμένο νόμο.

Το 2022, ο Σβεν Λίμπιχ είχε προκαλέσει αναστάτωση σε «πορεία υπερηφάνειας» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην πόλη Χάλε, αποκαλώντας τους συμμετέχοντες «παράσιτα της κοινωνίας», σύμφωνα με ακτιβιστές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζευγάρι στη Γερμανία φυλακίστηκε για κλοπή 1,9 εκατ. από παρκόμετρα

Ένα ζευγάρι στη Γερμανία καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια για κλοπή 1,9 εκατ. ευρώ από παρκόμετρα. Το δικαστήριο διέταξε την πλήρη αποζημίωση της πόλης και τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων για 30 χρόνια.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έρευνα δείχνει ότι το 95% της ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλεται

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βίας, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Το 95% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλεται. Οι γυναίκες πλήττονται συχνότερα και εντονότερα, ενώ πολλά θύματα βιώνουν και σεξουαλική ή ψυχολογική βία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατηγορίες σε νεοναζί για τρομοκρατία και απόπειρες δολοφονίας

Ομοσπονδιακός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε οκτώ μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Τελευταίο Κύμα Άμυνας» για εμπρησμούς, απόπειρες δολοφονίας και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης και ξεπλύματος μέσω διαδικτύου

Η Europol και η BKA εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος χρήματος, που καταχράστηκε άνω των 300 εκατ. ευρώ με ψεύτικες συνδρομές και κλεμμένα δεδομένα 4,3 εκατ. κατόχων καρτών σε 193 χώρες.