ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Αμερικανικό περιπολικό όχημα

Άνδρας στη Γιούτα συνελήφθη για επίθεση εναντίον μουσουλμάνου λόγω θρησκείας

Στη Γιούτα, συνελήφθη άνδρας που μαχαίρωσε πολλές φορές μουσουλμάνο λόγω θρησκείας. Ο δράστης είχε πρόθεση να σκοτώσει μουσουλμάνους, ενώ το θύμα νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα. Το περιστατικό έγινε σε εμπορικό κέντρο.

Ένας άνδρας συνελήφθη στη Γιούτα μετά από επίθεση με μαχαίρι εναντίον μουσουλμάνου, την οποία ο ίδιος παραδέχθηκε ότι διέπραξε για θρησκευτικούς λόγους, σύμφωνα με την αστυνομία και τα δικαστικά έγγραφα.

Όπως αναφέρεται, ο ύποπτος δήλωσε στις αρχές ότι «έχει πρόθεση να σκοτώσει μουσουλμάνους» και θεωρείται «σημαντικός κίνδυνος για το κοινό, αν αφεθεί ελεύθερος, λόγω της βίαιης δράσης του ... των ιδεολογιών του και επεισοδίων με μαζικά θύματα που έχει προσχεδιάσει».

Το περιστατικό σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο Valley Fair Mall στη Γουέστ Βάλεϊ Σίτι. Το θύμα, μουσουλμάνος άνδρας που εργαζόταν σε περίπτερο, υπέστη «πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε όλο το σώμα» και αιμορραγούσε έντονα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περαστικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί. Ο 48χρονος Πίτερ Μάικλ Λάρσεν κρατείται και αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και χρήση απαγορευμένου επικίνδυνου όπλου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος πλησίασε το θύμα, το ρώτησε για το όνομά του και τη θρησκεία του και ζήτησε ένα μπουκάλι νερό. Όταν ο μουσουλμάνος γύρισε για να το πάρει, ο δράστης άρχισε να τον μαχαιρώνει, όπως περιέγραψε ο ιμάμης Σουάιμπ Ντιν, επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου της Γιούτα, στην εφημερίδα Salt Lake Tribune.

Το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ φίλος του δημιούργησε σελίδα στη διαδικτυακή πλατφόρμα GoFundMe για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων του. Ο δράστης επίσης νοσηλεύεται λόγω τραυμάτων που υπέστη κατά τη σύλληψή του.

Αντιδράσεις και ανησυχία για την ισλαμοφοβία

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, μεταξύ αυτών το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων, καταδίκασαν την επίθεση. Υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι τα περιστατικά ισλαμοφοβίας αυξάνονται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, καθώς και λόγω των αντιμεταναστευτικών πολιτικών, της ιδεολογίας περί ανωτερότητας των λευκών και του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Μεταξύ των πιο σοβαρών επιθέσεων των τελευταίων ετών αναφέρονται το μαχαίρωμα ενός 6χρονου μουσουλμάνου στο Ιλινόι το 2023, ο δράστης του οποίου πέθανε στη φυλακή μετά την καταδίκη του, και οι πυροβολισμοί σε τζαμί του Σαν Ντιέγκο το 2026, που κόστισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους και οι δύο έφηβοι δράστες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό ΗΠΑ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στη Μινεάπολη, νεκρός και ο δράστης

Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί, από πυροβολισμούς στη Μινεάπολη. Ο ύποπτος βρέθηκε επίσης νεκρός, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Η επέμβαση ξεκίνησε έπειτα από αναφορά για πυροβολισμούς.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί στη Μινεάπολη με τραυματίες, ανάμεσά τους 2 αστυνομικοί

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο κέντρο της Μινεάπολης, με πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή, ενώ ενεργοποιήθηκαν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και το FBI.
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκοτώνουν 49χρονη μετά από θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι

Μια 49χρονη ψυχικά ασθενής μαχαίρωσε δύο αγνώστους στην Times Square, σκοτώνοντας μια νεαρή γυναίκα, προτού πέσει νεκρή από πυρά αστυνομικών. Τα θύματα δέχθηκαν χτυπήματα στην κοιλιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Αστυνομία ΗΠΑ, περιστατικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε γυναίκα που μαχαίρωσε δύο άτομα στη Νέα Υόρκη

Αστυνομικός στη Times Square της Νέας Υόρκης πυροβόλησε γυναίκα που φέρεται να τραυμάτισε δύο άτομα με μαχαίρι. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζευγάρι στο δικαστήριο μετά τον αρραβώνα στο Empire State Building

Ένα ζευγάρι που αρραβωνιάστηκε στην κορυφή του Empire State Building παρουσιάστηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατηγορούμενο για παράνομη ανάβαση, καθώς έχουν σκαρφαλώσει και σε άλλα κτίρια παγκοσμίως.
Περιπολικό ΗΠΑ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πέντε νεκροί στο Όρεγκον, υπό έρευνα η αστυνομία για ανθρωποκτονίες

Πέντε άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σε σπίτι στο Όρεγκον, με τις αρχές να ερευνούν ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Τα θύματα εντοπίστηκαν μετά από κλήση για φωτιά σε όχημα. Καμία σύλληψη δεν έχει γίνει και η επίθεση δεν θεωρείται τυχαία.