Το Κρεμλίνο κατέκρινε σήμερα τις δηλώσεις του γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. «Η δημιουργία εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι αδύνατη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Πεσκόφ τόνισε ότι τα σχόλια του Μερτς αποδεικνύουν πως οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Εάν οι Ευρωπαίοι είναι πράγματι πεπεισμένοι για κάτι τέτοιο, «τότε αυτό αποκλείει τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών στη διαδικασία διευθέτησης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Η τοποθέτηση του Πεσκόφ ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Μερτς κατά τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, μετά τη σύνοδο της αποκαλούμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας, εκτιμώντας ότι διαμορφώνεται μια ευκαιρία για ειρήνη. «Η Ουκρανία και οι εταίροι της θα αποφασίσουν πώς θα διαμορφώσουμε τις λεπτομέρειες των εγγυήσεων ασφαλείας μας, και όχι η Μόσχα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μερτς.
Η Συμμαχία των Προθύμων σχεδιάζει τη συγκρότηση μιας πολυεθνικής δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η οποία θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.
Για να δικαιολογήσει την εισβολή των στρατευμάτων της στη γειτονική Ουκρανία, η Ρωσία είχε επικαλεστεί την ανησυχία της για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.