ΓΔ: 2611.77 1.64% Τζίρος: 295.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία του Περού

Περού: Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Τολέδο ζητά χάρη για την υγεία του

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο, καταδικασμένος για διαφθορά, ζητά χάρη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, τονίζοντας πως κινδυνεύει να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ο Αλεχάντρο Τολέδο, περουβιανός άλλοτε πρόεδρος του κέντρου, ο οποίος εκτίει ποινή 20 ετών κάθειρξης για διαφθορά, υπέβαλε αίτημα χάριτος προς την κυβέρνηση, επικαλούμενος την επιδείνωση της υγείας του, όπως γνωστοποίησε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο ογδοντάχρονος αναφέρει ότι η υγεία του «επιδεινώθηκε σοβαρά στη φυλακή», επισημαίνοντας ότι οι γιατροί τον έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου ανά πάσα στιγμή.

Το αίτημα του κ. Τολέδο κατατέθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λίμα, όπου κρατείται, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Κάρλος Τόρες, ο οποίος τόνισε ότι «είναι άσχημα, γι’ αυτό επείγει» να του χορηγηθεί χάρη.

Το διάβημα του πρώην προέδρου του λεγόμενου «τρίτου δρόμου» πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από την ανάληψη της εξουσίας στο Περού από την εκλεγμένη πρόεδρο της δεξιάς, Κέικο Φουχιμόρι.

Ο Αλεχάντρο Τολέδο υπήρξε πολιτικός αντίπαλος του πατέρα της, του αυταρχικού πρώην αρχηγού του κράτους Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000). Ο Τολέδο καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη το 2024, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να έλαβε δωροδοκίες ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ, με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση στην ανάθεση δημοσίων έργων.

Την προηγούμενη χρονιά του επιβλήθηκε επιπλέον ποινή 13 ετών για ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Οι δύο ποινές εκτίονται συγχωνευμένα, σύμφωνα με το περουβιανό δίκαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Ακυρώθηκε η 15ετής κάθειρξη του πρώην προέδρου Ουμάλα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού ακύρωσε την καταδίκη του πρώην προέδρου Ογιάντα Ουμάλα για διαφθορά και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του, κρίνοντας άκυρη τη δικαστική διαδικασία σε βάρος του.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ECONOMIST IMPACT: Η διαφθορά υπονομεύει δημοκρατία και πολιτική

Στη θεματική ενότητα του 30ου Government Roundtable, ειδικοί τόνισαν πως η διαφθορά απειλεί σοβαρά τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και αποχή των πολιτών από το πολιτικό σύστημα.
Άγαλμα Θέμιδος δικαιοσύνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιακούλη: Καταγγελίες και αποχωρήσεις δικαστικών πλήττουν το κράτος δικαίου

Η Ευαγελία Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ τόνισε τις σοβαρές καταγγελίες δικαστικών για παρεμβάσεις στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΝΔ για αποδυνάμωση των θεσμών και κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιακούλη: Καταγγελίες και αποχωρήσεις δικαστικών πλήττουν το κράτος δικαίου

Η Ευαγελία Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ τόνισε τις σοβαρές καταγγελίες δικαστικών για παρεμβάσεις στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΝΔ για αποδυνάμωση των θεσμών και κρίση εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονία δικαστίνας στον Ισημερινό εν μέσω έκτακτης ανάγκης για το έγκλημα

Δικάστρια δολοφονήθηκε στον Ισημερινό, κοντά στα σύνορα με το Περού, εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το οργανωμένο έγκλημα. Το Συμβούλιο Δικαστών καταδικάζει τον φόνο ως πλήγμα στη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το βιβλίο «Ιθάκη» και μίλησε για «ηθική επανάσταση»

Ο Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντιμότητας στην πολιτική και στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.