Η Συμμαχία των Προθύμων, αποτελούμενη από 37 χώρες, επαναβεβαίωσε στο Παρίσι την πρόθεσή της να στηρίξει το Κίεβο «πιο γρήγορα και πιο ισχυρά», με στόχο την άσκηση πίεσης στη Ρωσία και την προώθηση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η αποστολή περισσότερων αντιαεροπορικών μέσων, 16 γαλλικών μαχητικών Rafale και η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μετά την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία ακόμη γρηγορότερα και ισχυρότερα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς επεσήμανε ότι «είναι η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτήν την αχρείαστη αιματοχυσία στην Ουκρανία».
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η αξιοπιστία των δεσμεύσεων των χωρών θα φανεί στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου, όπου θα συμμετάσχει άγημα 500 στρατιωτών από κράτη της συμμαχίας, παρουσία πολλών ξένων ηγετών. Περίπου 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, συμμετείχαν στη σύνοδο υπό το βλέμμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ευρωπαϊκός συνασπισμός για αντιβαλλιστική άμυνα
Η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας προβλέπει τη συγκρότηση δύναμης που θα υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, ακόμη και με αποστολή στρατευμάτων μετά το τέλος του πολέμου, λειτουργώντας αποτρεπτικά απέναντι στη Ρωσία. Εννέα ευρωπαϊκές χώρες σχημάτισαν έναν «καθαρά αμυντικό» συνασπισμό με στόχο την ανάπτυξη «αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων» για την προστασία της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες των χωρών Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ουκρανίας, Ολλανδίας και Βρετανίας δήλωσαν ότι «ενώνοντας την αμυντική βιομηχανική βάση μας, την έρευνα και την επιχειρησιακή εμπειρία μας, ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια κοινή ικανότητα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων για την Ευρώπη».
Το Σχέδιο Φρέγια και η νέα αμυντική εποχή
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για το Σχέδιο Φρέγια, το οποίο θα επιτρέψει την επιτάχυνση της προστασίας της Ουκρανίας στον τομέα της αντιβαλλιστικής άμυνας. Το πρόγραμμα, που αναπτύσσεται από την ουκρανική εταιρεία Fire Point, στοχεύει στη δημιουργία μιας οικονομικότερης εναλλακτικής λύσης απέναντι στα συστήματα Patriot και Aster.
«Είναι μια ιστορική ημέρα για όλους μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα για την άμυνα της χώρας του. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «μέσα στους επόμενους 12 μήνες μπορούμε να φτιάξουμε αυτόν τον αντιβαλλιστικό πύραυλο», επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ουκρανία χρειάζεται «αμυντικά μέσα τώρα».
Νέες παραδόσεις οπλικών συστημάτων
Η Γαλλία ανακοίνωσε την παράδοση 16 μαχητικών Rafale στην Ουκρανία, με τα πρώτα να αναμένονται το 2028-29. Επιπλέον, το Κίεβο θα λάβει ραντάρ και μια συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T νέας γενιάς, ενώ θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής βομβών AASM και πυραύλων Aster 30 και Scalp.
Πριν από τη σύνοδο, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι «ο στόχος μας είναι η ειρήνη, αγαπάμε την ελευθερία και το δίκαιο», προσθέτοντας όμως πως «είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για να τα υπερασπιστούμε όλα αυτά».
Αντιδράσεις από τη Μόσχα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε χαρακτηρίζοντας τη συμμαχία «συνασπισμό αιθεροβαμόνων και φιλοπόλεμων» που «τρέφουν αυταπάτες σχετικά με τη δυνατότητα να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη χώρα μας».
Ο Μακρόν ανακοίνωσε, τέλος, ότι η πολυεθνική δύναμη θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, ενώ θα ενισχυθεί η συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση του ρωσικού σκιώδους στόλου που παρακάμπτει τις κυρώσεις και χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.