ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Αϊτής

Αϊτή: Νέα δύναμη της Σρι Λάνκα ενισχύει τη μάχη κατά των ένοπλων συμμοριών

Απόσπασμα της Σρι Λάνκα έφτασε στην Πορτ-ο-Πρενς για να ενισχύσει τη διεθνή δύναμη που στηρίζει την αϊτινή αστυνομία απέναντι στις συμμορίες και την κλιμακούμενη βία σε όλη Αϊτή.

Απόσπασμα από τη Σρι Λάνκα έφτασε στην Πορτ-ο-Πρενς για να ενταχθεί στη Δύναμη Καταστολής Συμμοριών (ΔΚΣ), η οποία αναπτύσσεται στην Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της διεθνούς αποστολής που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Στόχος της δύναμης είναι η ενίσχυση της αϊτινής αστυνομίας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες απέναντι στη δράση των συμμοριών.

«Έφτασε απόσπασμα χθες βράδυ στην Πορτ-ο-Πρενς. Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν θα δώσουμε πληροφορίες για τα μέλη του», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Δύναμης. Επιπλέον ενισχύσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Η ΔΚΣ προβλέπεται να αριθμεί συνολικά 5.500 άνδρες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, καθώς και 50 μέλη πολιτικού προσωπικού που θα αναλάβουν καθήκοντα υποστήριξης και σχεδιασμού.

 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2025 την αντικατάσταση της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης Ασφαλείας (ΠΑΥΑ), υπό την ηγεσία της Κένυας, από τη νέα Δύναμη Καταστολής Συμμοριών.

Η ΠΑΥΑ είχε δεχθεί έντονη κριτική λόγω ελλείψεων σε χρηματοδότηση, εξοπλισμό και προσωπικό. Αντίθετα, η νέα δύναμη διαθέτει πιο σαφή εντολή και διευρυμένες αρμοδιότητες. Μέχρι στιγμής, έχουν αναπτύξει δυνάμεις έξι χώρες: το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Τζαμάικα, η Μογγολία, το Τσαντ και η Σρι Λάνκα.

Η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων «μαρτυρά την προοδευτική ενίσχυση» της ΔΚΣ, η οποία «ενώ συνεχίζει ενεργά τις περιπολίες και τις επιχειρήσεις της στο πεδίο, αυξάνει τις δυνατότητές της για να φέρει σε πέρας την αποστολή της», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αποστολή και προκλήσεις της ΔΚΣ

Η ΔΚΣ έχει ως αποστολή να υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία στην αντιμετώπιση των συμμοριών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και βασικούς οδικούς άξονες. 

Παράλληλα, καλείται να φρουρεί στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες και να συμβάλλει στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, δημιουργώντας συνθήκες για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ωστόσο, η παρουσία της μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τη βία. Προχθές Τετάρτη, επίθεση στην κοινότητα Κενσκόφ είχε ως αποτέλεσμα να «χάσουν τη ζωή τους κάτοικοι και να πυρποληθούν αρκετά σπίτια», όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Ζαν Μασιγιόν στο Radio Magik 9.

Η κρίση στην Αϊτή και ο οδικός χάρτης

Η Αϊτή, το φτωχότερο κράτος της Καραϊβικής, παραμένει εγκλωβισμένη σε πολυδιάστατη κρίση – πολιτική, οικονομική και ασφαλείας – που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του ειδικού αντιπροσώπου της ΔΚΣ, Τζακ Χριστοφίδη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 29 Ιουνίου, παρουσιάστηκε οδικός χάρτης που προβλέπει τη σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια στους αϊτινούς θεσμούς έως το 2028.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Υπαξιωματικός της Γαλλικής Λεγεώνας διέφυγε από απαγωγή

Κολομβιανός υπαξιωματικός της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, που είχε απαχθεί από αντάρτες FARC, κατάφερε να δραπετεύσει και παραδόθηκε στις αρχές τέσσερις ημέρες μετά, όπου φυλάσσεται για την ασφάλειά του.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή εντολή εκκένωσης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου λόγω βομβαρδισμών

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του Ντέιρ Εζ Ζαχράνι στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν λόγω επικείμενης επίθεσης κατά στόχου της Χεζμπολά, μετά από επίθεση με drone. Ακολούθησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones σε στρατόπεδο στην Κολομβία: Νεκροί τρεις στρατιώτες

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από επίθεση με 20 drones σε στρατόπεδο στη βορειοανατολική Κολομβία. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τους αντάρτες του ELN και εξήγγειλε εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία μετά από ουκρανική επίθεση

Επίθεση με ουκρανικά drones προκάλεσε φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματίες σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.