ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία

Ζελένσκι: Αναμένουμε PAC-3, κοντά η άδεια ΗΠΑ για Patriot στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε συμφωνία με τις ΗΠΑ για παραγωγή συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να απομένουν. Επίσης, σύντομα θα παραληφθούν νέοι πύραυλοι PAC-3 και στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για την παραγωγή των αμερικανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος τόνισε ότι απομένει να ρυθμιστούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

«Είναι πολύ σημαντικό οι τεχνικές ομάδες μας (…) να αρχίσουν να εργάζονται επ’ αυτού, ώστε να λάβουμε άδειες το συντομότερο δυνατόν και να ξεκινήσουμε την παραγωγή τους στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας τη σημασία της ταχείας υλοποίησης του έργου.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ουκρανία θα παραλάβει πυραύλους PAC-3 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ήταν μια παραγωγική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία. Τις επόμενες ημέρες, θα λάβουμε ένα πακέτο (σ.σ. στρατιωτικής βοήθειας) από τις ΗΠΑ. Είχα επίσης ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους. Δεν υπάρχουν ακόμη ημερομηνίες, αλλά θα πάρουμε επιπλέον PAC-3», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον ουκρανό ομόλογό του: «Θα σας δώσουμε άδεια να κατασκευάσετε Patriot», επιβεβαιώνοντας την αμερικανική στήριξη στο αμυντικό πρόγραμμα της Ουκρανίας.

(Με πληροφορίες από Ukrinform)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα δεν σκοπεύει να σταματήσει τον πόλεμο, λέει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα διακόψει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, παρά τις εκκλήσεις για παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Η Ευρώπη επιδιώκει παύση για να ενισχύσει την Ουκρανία, δήλωσε.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για ρωσικά διυλιστήρια

Ο Τραμπ πίεσε τον Ζελένσκι σε τηλεφωνική τους συνομιλία να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, λόγω ανησυχιών για ελλείψεις ντίζελ και άνοδο των τιμών, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Σταματήστε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως οι ελλείψεις καυσίμων που προκαλούνται «πλήττουν τον κόσμο», λόγω των ουκρανικών drone σε ρωσικά διυλιστήρια.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.