Αιματηρές επιθέσεις στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν στοίχισαν τη ζωή σε 42 ανθρώπους, μεταξύ αυτών πολιτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. Η περιοχή, στα νοτιοδυτικά της χώρας, παραμένει επίκεντρο βίαιων επεισοδίων το τελευταίο διάστημα.
Το Ισλαμαμπάντ προσπαθεί να καταστείλει την εξέγερση των αυτονομιστών στην Μπαλουτσιστάν, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον δυνάμεων ασφαλείας, κρατικών λειτουργών και ξένων επενδύσεων. Η επαρχία διαθέτει πλούσιο υπέδαφος και συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν, γεγονός που εντείνει τη γεωπολιτική της σημασία.
Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Άχμεντ Σαρίφ Τσόντρι, δήλωσε ότι στις πρόσφατες επιθέσεις σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα αστυνομικούς νεκρούς σε επίθεση σε σημείο ελέγχου που σχετιζόταν με έργο ανέγερσης φράγματος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσόντρι, στις μάχες σκοτώθηκαν επίσης 54 ένοπλοι. Ο ίδιος προειδοποίησε τους δράστες ότι «θα σας καταδιώξουμε», κατηγορώντας την Ινδία πως παρέχει υποστήριξη στους αυτονομιστές, κάτι που το Νέο Δελχί αρνείται.
Κλιμάκωση εντάσεων στα σύνορα
Το Ισλαμαμπάντ αποδίδει την αύξηση των επιθέσεων κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν στη στάση της Καμπούλ, την οποία κατηγορεί ότι προσφέρει καταφύγιο σε εξτρεμιστές. Οι de facto αρχές των Ταλιμπάν απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές.
Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε εχθροπραξίες στα σύνορα, ενώ το Πακιστάν έχει πραγματοποιήσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο, όπως υποστηρίζει, εξτρεμιστές. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και τον ΟΗΕ, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων αμάχων.
Η φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν
Τον Μάιο, τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον τρένου που μετέφερε στρατιωτικούς στην Μπαλουτσιστάν. Την ευθύνη ανέλαβε η αυτονομιστική οργάνωση Στρατός Απελευθέρωσης της Μπαλουτσιστάν (BLA), με τον πρωθυπουργό Σαμπάζ Σαρίφ να χαρακτηρίζει την ενέργεια «άνανδρη» τρομοκρατική επίθεση.
Η Μπαλουτσιστάν, αν και η μεγαλύτερη επαρχία του Πακιστάν, παραμένει η φτωχότερη. Υστερεί σε δείκτες όπως η οικονομική ανάπτυξη, η εκπαίδευση και η απασχόληση. Οι αυτονομιστές Βελούχοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της περιοχής, από το φυσικό αέριο έως τον ορυκτό πλούτο, χωρίς να αποδίδει οφέλη στους κατοίκους της.