ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Κελί φυλακής

Σρι Λάνκα: 25 νεκροί και 100 τραυματίες σε ταραχές σε φυλακή

Στη φυλακή της Νεγκόμπο, στη Σρι Λάνκα, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ ομάδων κρατουμένων. Τα αίτια της βίας παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Περισσότεροι από 25 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο ομάδες κρατουμένων στη φυλακή της παραλιακής πόλης Νεγκόμπο, στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν την Κυριακή ανάμεσα σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί και άλλους που τελούν υπό κράτηση, περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια της εμπορικής πρωτεύουσας Κολόμπο. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει τι προκάλεσε τη βίαιη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της τάξης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών και των τραυματιών. «Ζητήθηκε από τον στρατό να παράσχει υποστήριξη στην αστυνομία, όμως προς το παρόν αυτός είναι σε αναμονή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ταξίαρχος Βαρούνα Γκάμεϊτζ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Derana TV μετέδωσε εικόνες ισχυρής αστυνομικής παρουσίας έξω από τη φυλακή, όπου λεωφορείο μετέφερε τραυματισμένους κρατούμενους, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονταν στο πάτωμα του οχήματος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε, επικαλούμενο ιατρική πηγή, ότι μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 19 κρατούμενοι και τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Η διευθύντρια του νοσοκομείου της Νεγκόμπο, Πουσίπα Γκάμλαθ, σημείωσε ότι περίπου 100 κρατούμενοι νοσηλεύονται, ενώ «ορισμένα από τα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες».

Αντίπαλες ομάδες και υπερπληθυσμός

Οι συγκρούσεις φαίνεται να ξέσπασαν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες κρατουμένων που φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών μέσα στη φυλακή, όπου κρατούνται σχεδόν 10.000 άτομα. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα», δήλωσε αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι τέσσερις φύλακες σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να καταστείλουν τις ταραχές.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κρατούμενοι ανέβηκαν στην ταράτσα του σωφρονιστικού καταστήματος, μέρος της οποίας κατέρρευσε, προκαλώντας επιπλέον τραυματισμούς. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας κλήθηκαν για ενισχύσεις, ωστόσο δεν επενέβησαν, ενώ έξω από τη φυλακή συγκεντρώθηκαν δεκάδες συγγενείς κρατουμένων.

Παλαιότερα περιστατικά και συνθήκες κράτησης

Η Σρι Λάνκα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με αιματηρές εξεγέρσεις στις φυλακές της. Τον Δεκέμβριο του 2020, επεισόδια στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού είχαν οδηγήσει στον θάνατο 11 κρατουμένων και τον τραυματισμό 117, γεγονός που ανάγκασε τότε την κυβέρνηση να αποφυλακίσει εκατοντάδες άτομα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την Κυριακή οι φυλακές της Σρι Λάνκα φιλοξενούσαν 41.250 κρατούμενους, αριθμό σχεδόν τετραπλάσιο από τη χωρητικότητά τους, γεγονός που επιτείνει τις εντάσεις και τα προβλήματα ασφαλείας στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας με ακροδεξιούς στη Χάγη

Στη Χάγη σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και περίπου 500 ακροδεξιών διαδηλωτών που πέταξαν αντικείμενα και φώναζαν συνθήματα. Οι αρχές απάντησαν με γκλομπ, αστυνομικούς σκύλους, συλλήψεις και κανόνια νερού.
Κτήριο ρουμανικής βουλής
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Επεισόδια στη διαμαρτυρία αγροτών στο Βουκουρέστι

Στο Βουκουρέστι, διαδηλωτές πέταξαν κιγκλιδώματα σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μαζικής διαμαρτυρίας αγροτών, απαιτώντας την κατάργηση περιορισμών στις εξαγωγές ζώων, με φόντο πολιτική κρίση και ενίσχυση της ακροδεξιάς.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Πρώτες συγκρούσεις αστυνομίας-αγροτών μετά τα τέλη Ιουνίου

Ένταση επικράτησε στη Βολιβία όταν αγρότες απέκλεισαν δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές καυσίμων. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ ο στρατός παρείχε προστασία χωρίς να επέμβει.
Καμένο αυτοκίνητο βανδαλισμών
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις διαδηλωτών κατά της μετανάστευσης με αντιρατσιστές στη Γλασκώβη

Δεκαπέντε συλλήψεις έγιναν στη Γλασκώβη μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντι-μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών διαδηλωτών στο πάρκο Γκλάσκοου Γκριν. Η αστυνομία παρενέβη για να αποτρέψει περαιτέρω επεισόδια.
Τοπίο του Λονδίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε σύγκρουση πλωτού στη γέφυρα Γουεστμίνστερ

Πέντε Βρετανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν πλωτό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας συγκρούστηκε με τη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ. Ορισμένοι έπεσαν στο νερό αλλά διασώθηκαν άμεσα. Νοσηλεύονται και αναμένεται ενημέρωση για την κατάστασή τους.
Μανάμα Μπαχρέιν skyline
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές εκρήξεις στο Μπαχρέιν μετά την ενεργοποίηση σειρήνων συναγερμού

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τη νύχτα στο Μπαχρέιν, μετά την ενεργοποίηση σειρήνων συναγερμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Προηγήθηκε προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης για αντίποινα στα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν.