ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο ανακοινώνει πρόωρη αποχώρηση από την εξουσία

Ο Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία της Κολομβίας στις 20 Ιουλίου, πριν αναλάβει ο διάδοχός του, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια. Κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση υπέρ της ανεξαρτησίας και των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Γουστάβο Πέτρο, απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πρόωρα από την εξουσία στις 20 Ιουλίου, πριν αναλάβει ο διάδοχός του, ο Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, εκπρόσωπος της λεγόμενης σκληρής δεξιάς, στις αρχές Αυγούστου όπως προβλέπεται.

Ο Πέτρο απηύθυνε κάλεσμα σε «μαζική κινητοποίηση», επιδιώκοντας να διατηρήσει τη δυναμική των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε κατά τη θητεία του.

«Δεν θα το κάνουμε ούτε την 6η ούτε την 7η Αυγούστου, αυτές είναι τραγικές ημερομηνίες. Θα το κάνουμε την 20ή Ιουλίου, σε όλες τις πλατείες της Κολομβίας», ανέφερε μέσω X, καλώντας τους υποστηρικτές του σε «γενική κινητοποίηση για να απαιτήσουμε ανεξαρτησία και διατήρηση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατός στην Κολομβία μετά από βίαια επεισόδια στα σύνορα με Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας ζήτησε προσωρινή στρατιωτικοποίηση στην Κούκουτα, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, λόγω αυξημένης βίας, δολοφονίας υποψηφίου δημάρχου και επίθεσης κατά αστυνομικών. Το μέτρο ισχύει μέχρι την αποκατάσταση της τάξης.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Έξι νεκροί από βομβαρδισμό κατά υπόπτων διακινητών ναρκωτικών

Τουλάχιστον έξι μέλη του καρτέλ Clan del Golfo σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κατά της διακίνησης ναρκωτικών στη βορειοδυτική Κολομβία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος δε λα Εσπριέγια. Ένας ακόμη συνελήφθη.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αστυνομικοί επιτέθηκαν σε πέντε δημοσιογράφους σε διαδηλώσεις

Πέντε δημοσιογράφοι στην Κολομβία δέχθηκαν επιθέσεις από αστυνομικούς ενώ κάλυπταν πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου, καταγγέλλοντας αυθαίρετες συλλήψεις και βιαιοπραγίες.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Εννέα νεκροί από βομβαρδισμό σε στρατόπεδο ανταρτών

Εννέα αντάρτες της οργάνωσης ELN, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμος ηγέτης, σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση στην Κάουκα της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντε λα Εσπριέγια, που τηρεί σκληρή στάση ενάντια στις ένοπλες οργανώσεις.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Ελλάδας στην ειρηνευτική αποστολή ΟΗΕ στην Κολομβία

Η Ελλάδα, μέσω της μόνιμης αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Αγλαΐας Μπαλτά, επανέλαβε τη στήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία και τη Συμφωνία Ειρήνης του 2016 στην Κολομβία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.