ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Διαβατήρια και ταξίδι

Αυστρία: Έρευνα για παράνομη έκδοση διαβατηρίων στην πρεσβεία Λονδίνου

Οι αρχές της Βιέννης ερευνούν υπάλληλο της αυστριακής πρεσβείας στο Λονδίνο για παράνομη έκδοση διαβατηρίων, τουλάχιστον 35, παρακάμπτοντας τα συνήθη κριτήρια, όπως αποκάλυψε η Kronen Zeitung.

Η εισαγγελία της Βιέννης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος υπαλλήλου της πρεσβείας της Αυστρίας στο Λονδίνο, η οποία θεωρείται ύποπτη για την έκδοση διαβατηρίων μέσω παράνομης διαδικασίας. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την εφημερίδα Kronen Zeitung.

Όπως δήλωσε η εισαγγελία, «διεξάγεται από τις αρχές Μαΐου έρευνα για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος της συνεργάτιδας», χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kronen Zeitung, η υπάλληλος φέρεται να εξέδωσε τουλάχιστον 35 διαβατήρια με «εσπευσμένη διαδικασία», παρακάμπτοντας τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η πρεσβεία στο Λονδίνο εντόπισε τις παρατυπίες κατά τη διάρκεια έκτακτου ελέγχου, που κάλυψε την περίοδο μεταξύ 2022 και 2024. Μετά τον εντοπισμό τους, ξεκίνησαν πρόσθετοι έλεγχοι και υποβλήθηκε αναφορά στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (BAK).

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες για την ανάκληση των διαβατηρίων που εκδόθηκαν αδικαιολογήτως. Η Kronen Zeitung επισημαίνει ότι το αυστριακό διαβατήριο θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα διεθνώς.

Με πρόσβαση σε 184 προορισμούς χωρίς θεώρηση, το αυστριακό διαβατήριο καταλαμβάνει την πέμπτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA). Στην κορυφή βρίσκεται η Σιγκαπούρη με 192 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 187 προορισμούς η καθεμία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανόραμα της Βιέννης
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Βρετανός συνελήφθη για σχέσεις με Χαμάς και όπλα στη Βιέννη

Η αυστριακή κυβέρνηση εντόπισε όπλα στη Βιέννη και ανακοίνωσε τη σύλληψη Βρετανού στο Λονδίνο, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με τρία μέλη της Χαμάς που σχεδίαζαν επιθέσεις κατά εβραϊκών στόχων στη Γερμανία.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Χάρι μετά την επιστροφή

Ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίστηκε δημόσια στο Λονδίνο για πρώτη φορά μετά την επιστροφή της οικογένειάς του στη Βρετανία, μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση και παρευρισκόμενος στα βραβεία Invictus Spirit Awards.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κλήση Αυστριακού αξιωματούχου λόγω κυρώσεων σε Ιρανό από ΗΠΑ

Το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Αυστρίας, διαμαρτυρόμενο για την άρνηση έκδοσης βίζας στον επικεφαλής της ιρανικής πυρηνικής ενέργειας για σύνοδο του ΔΟΑΕ, αποδίδοντας την απόφαση σε αμερικανική πίεση.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η πίεση στο Λονδίνο από τους ηγέτες για ανεξαρτησία

Οι ηγέτες Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας συναντώνται στο Κάρντιφ, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία των περιοχών τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια πρωτοφανή σύνοδο με πολιτικούς πρωθυπουργούς υπέρ της αυτοδιάθεσης.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν αλλάζει η θέση του Λονδίνου για την ένωση της Ιρλανδίας

Το γραφείο του πρωθυπουργού Άντι Μπέρναμ επανέλαβε ότι η θέση του για την ένωση της Ιρλανδίας δεν αλλάζει, παρά τη δήλωση Τραμπ υπέρ της ένωσης. Ο Μπέρναμ τόνισε πως δημοψήφισμα θα γίνει μόνο αν υπάρξει ευρεία δημόσια στήριξη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με διασύνδεση με το Ιράν

Δύο άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο ως ύποπτα για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με φερόμενη διασύνδεση με το Ιράν. Αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.