ΓΔ: 2489.21 1.35% Τζίρος: 113.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:36
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία

Χερσώνα: Νεκρός υπάλληλος νορβηγικής ΜΚΟ από ρωσικό πλήγμα

Ρωσικό πλήγμα στην περιφέρεια Χερσώνας σκότωσε έναν Ουκρανό υπάλληλο της Norsk Folkehjelp και τραυμάτισε άλλους πέντε. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο νεκρός ήταν ειδικός στην αποναρκοθέτηση και η επίθεση έγινε στη Νοβοπετρίβκα.

Ένας ουκρανός υπάλληλος της νορβηγικής ΜΚΟ Norsk Folkehjelp έχασε τη ζωή του και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν έπειτα από ρωσικό πλήγμα στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία. Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο επικεφαλής της αποστολής της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.

«Έξι μέλη του προσωπικού μας επλήγησαν κι ένα εξ αυτών βρήκε τον θάνατο», δήλωσε ο Μπουγιάρ Χότζα στο AFP, διευκρινίζοντας ότι ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εργαζόμενος που σκοτώθηκε ήταν «ειδικός στην αποναρκοθέτηση», σύμφωνα με τον Ολεξάντρ Προκούντιν, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στη Χερσώνα. Η ρωσική επίθεση σημειώθηκε στην κοινότητα Νοβοπετρίβκα, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, όπως ανέφερε ο Προκούντιν μέσω Telegram.

Η περιφερειακή εισαγγελία γνωστοποίησε στο AFP ότι επρόκειτο για «πυραυλική επίθεση». Ο Μπουγιάρ Χότζα εκτίμησε πως ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς, σημειώνοντας ότι δεν ήχησαν σειρήνες συναγερμού πριν από το πλήγμα.

Σε δελτίο Τύπου της Norsk Folkehjelp αναφέρεται πως η οργάνωση απασχολεί περισσότερους από 450 υπαλλήλους στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Η περιφέρεια της Χερσώνας, μέρος της οποίας παραμένει υπό ρωσική κατοχή, βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο επιθέσεων, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δεχθεί ρωσικά πλήγματα.

Τον Μάιο, όχημα ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ επλήγη από ρωσικά drones στη Χερσώνα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2025, δύο υπάλληλοι του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (DRC) σκοτώθηκαν στο Τσερνίχιβ. Τον Φεβρουάριο του 2024, δύο εργαζόμενοι της ελβετικής HEKS/EPER έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στην Οδησσό από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό, σύμφωνα με τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή. Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα, ενώ προηγήθηκε προειδοποίηση για πυραύλους στην περιοχή.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: 21 νεκροί και 85 τραυματίες σε επίθεση στο Κίεβο

Σφοδρή επίθεση με ρωσικά drones και πυραύλους στο Κίεβο προκάλεσε τουλάχιστον 21 νεκρούς και 85 τραυματίες, στην πιο αιματηρή επίθεση στην πόλη. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στη Νικόπολη από ρωσικό drone στην Ουκρανία

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια 87χρονη και ο 51χρονος γιος της, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ρωσικού drone στη Νικόπολη Ουκρανίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη. Θύματα δέχθηκαν επίθεση ενώ περπατούσαν στο δρόμο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε βορειοανατολική και νότια Ουκρανία

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσικά πλήγματα στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ζαπορίζια, ενώ οι βομβαρδισμοί και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε ουκρανικές περιφέρειες

Τρεις νεκροί σε ουκρανικές περιφέρειες από ρωσικούς βομβαρδισμούς τη νύχτα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο Ζελένσκι ζήτησε ξανά κατάπαυση του πυρός. Ο στρατός αναφέρει κατάρριψη 198 από 216 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.