ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Σαουδικής Αραβίας

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 εκτελέσεις από την αρχή του έτους

Στη Σαουδική Αραβία εκτελέστηκαν επτά άτομα, πέντε για διακίνηση ναρκωτικών. Συνολικά φέτος έχουν γίνει 100 εκτελέσεις, από τις οποίες οι 65 σχετίζονται με ναρκωτικά. Από τις εκτελέσεις, 52 αφορούσαν αλλοδαπούς.

Σε νέα έξαρση των εκτελέσεων προχώρησε η Σαουδική Αραβία, με επτά ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σήμερα, εκ των οποίων πέντε για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), που βασίζεται σε ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των εκτελέσεων από την αρχή του έτους ανέρχεται πλέον σε 100.

Από τις 100 εκτελέσεις, οι 65 αφορούσαν καταδικασθέντες για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, μεταξύ των οποίων 45 αλλοδαποί, όπως επισημαίνει το AFP. Συνολικά, 52 αλλοδαποί έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του έτους, ανάμεσά τους δώδεκα Αιθίοπες, επτά Πακιστανοί, έξι Σουδανοί, τέσσερις Υεμενίτες και τέσσερις Σύροι.

Ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας

Σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, σημειώνεται ότι η θανατική ποινή επιβάλλεται συχνά σε αλλοδαπούς για αδικήματα ναρκωτικών, συχνά έπειτα από «εξαιρετικά άδικες δίκες». Η οργάνωση αναφέρει ότι τουλάχιστον 63 Αιθίοπες κρατούνται σε φυλακή στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασιλείου και αναμένουν την εκτέλεσή τους μετά από καταδίκες για υποθέσεις ναρκωτικών.

Αύξηση των εκτελέσεων και επανέναρξη μετά το μορατόριουμ

Το 2023 η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 356 ανθρώπους, αριθμός-ρεκόρ για τη μοναρχία του Κόλπου. Στα τέλη του 2022, μετά από ένα μορατόριουμ περίπου τριών ετών στις εκτελέσεις για υποθέσεις ναρκωτικών, οι αρχές επανέλαβαν τις εκτελέσεις, κυρίως αλλοδαπών, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της παράνομης διακίνησης.

Η χώρα αποτελεί σημαντική αγορά για το captagon, ένα ναρκωτικό τύπου αμφεταμίνης που παράγεται στη Συρία και στον Λίβανο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως σε αριθμό εκτελέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πίσω από την Κίνα και το Ιράν.

Επικρίσεις και απάντηση του Ριάντ

Η διεθνής κοινότητα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν συχνά τη χρήση της θανατικής ποινής στο βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει στις προσπάθειες της χώρας να προβληθεί ως σύγχρονο κράτος. Παρά τις επικρίσεις, το Ριάντ επιμένει πως η θανατική ποινή είναι αναγκαία για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και εφαρμόζεται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Υπό διερεύνηση ο Ντομινίκ Πελικό για δύο άλυτες υποθέσεις βιασμού και φόνου

Οι Αρχές της Ναντέρ ερευνούν περαιτέρω εγκληματικές ενέργειες του Ντομινίκ Πελικό, ήδη καταδικασμένου για τους βιασμούς της συζύγου του στο Μαζάν, εξετάζοντας αν συνδέεται με άλλα δυο σοβαρά περιστατικά παλαιότερων ετών.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός τρανς νεοναζί συνελήφθη στην Τσεχία και μπήκε σε γυναικεία φυλακή

Η Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ, γνωστή ακροδεξιά προσωπικότητα που εκδόθηκε στη Γερμανία από την Τσεχία, οδηγήθηκε σε γυναικεία φυλακή, με τις αρχές να εξετάζουν τον τρόπο έκτισης της ποινής της για δυσφήμιση και υποκίνηση μίσους.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η πολιτεία υλοποίησε τη δέσμευσή της για τις υποθέσεις εμπρησμών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε τις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις κατά της Βάγιας Νέστορα και της Marfin, επισημαίνοντας τη δέσμευση της Πολιτείας για απόδοση δικαιοσύνης και την ανάγκη κοινής στάσης ενάντια στη βία και τη διχόνοια.
Αστυνομικός ΗΠΑ στο καθήκον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βρετανία συνελήφθη 46χρονη καταζητούμενη για τον εμπρησμό στη Marfin

Συνελήφθη στη Βρετανία 46χρονη Ελληνίδα, κατηγορούμενη για τον εμπρησμό στη Marfin το 2010. Ενεργοποιήθηκε η Ερυθρά Αγγελία και αναμένονται διαδικασίες έκδοσης. Η ίδια δηλώνει αθώα και ότι σκόπευε να επιστρέψει αυτοβούλως στην Ελλάδα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ελεύθερος αφέθηκε ο ύποπτος για τη δολοφονία πρώην υπουργού της Βρετανίας

Ελεύθερος αφέθηκε ο 26χρονος ύποπτος για τον φόνο της πρώην υπουργού Άν Γουίτικαμ, χωρίς πλέον να είναι στο επίκεντρο της έρευνας. Η αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση για τον εντοπισμό των υπευθύνων.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 52χρονη συνελήφθη για ρευματοκλοπή σε κατάστημα

Στη σύλληψη 52χρονης για φερόμενη ρευματοκλοπή σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος προχώρησε η αστυνομία στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μετά από έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ. Η υπόθεση οδηγείται στη δικαιοσύνη.