Σε κάθε Μουντιάλ αναδεικνύονται νέοι ποδοσφαιριστές που καταφέρνουν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας, μετατρέποντας την άγνωστη μέχρι τότε παρουσία τους σε σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο κοινό.
Ένας από αυτούς είναι ο 20χρονος Γιόχαν Μανζάμπι, ο οποίος εντυπωσίασε με την εμφάνισή του στο «Los Angeles Stadium» στον αγώνα της Ελβετίας με τη Βοσνία. Μπαίνοντας ως αλλαγή στο 71ο λεπτό, χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να σκοράρει, ενώ στο 90ό λεπτό σημείωσε και δεύτερο τέρμα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.
Ο νεαρός μέσος της Φράιμπουργκ έχει ήδη ξεχωρίσει στην Bundesliga, καταγράφοντας πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ σε 27 συμμετοχές, καθώς και δύο γκολ με δύο ασίστ στο Europa League. Οι επιδόσεις του έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων που παρακολουθούν στενά την εξέλιξή του.
«Είναι απίστευτο, είναι η πρώτη φορά που σημειώνει δύο γκολ σε ένα ματς στην καριέρα μου. Και να το πετυχαίνω σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ειδικά μετά το όχι και τόσο καλό ξεκίνημά μας... Αυτό κι αν ήταν απίστευτο», δήλωσε ο Μανζάμπι μετά τον αγώνα, εκφράζοντας τη χαρά του για τη σπουδαία στιγμή.
Ο ίδιος εξήγησε πώς βρήκε τον τρόπο να σκοράρει μέσα σε μια γεμάτη περιοχή: «Ειλικρινά, δεν υπήρχε πολύς χώρος μέσα στην περιοχή. Δεν νομίζω ότι υπήρχαν χίλιες επιλογές, αλλά - δόξα τω Θεώ - μου βγήκε».
Ο Μανζάμπι τόνισε ότι μπήκε στο παιχνίδι με στόχο να βοηθήσει την ομάδα του, χωρίς να τον καταβάλει το άγχος της μεγάλης διοργάνωσης. «Μπήκα με τη νοοτροπία να βοηθήσω την ομάδα μου, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο προπονητής Μουράτ Γιακίν του ζήτησε να αφήσει το ταλέντο του να εκφραστεί ελεύθερα.
Η εμπιστοσύνη του Γιακίν και το μέλλον στην Εθνική Ελβετίας
Ο Γιακίν εξήρε την πολυδιάστατη παρουσία του νεαρού ποδοσφαιριστή, υπογραμμίζοντας πως η ευελιξία του αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ομάδα. «Ο Γιόχαν είναι απλώς ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος με πάρα πολλές ποδοσφαιρικές αρετές», είπε. «Είναι πολύ ευέλικτος. Μπορεί να παίξει στην άμυνα, στο κέντρο, στα άκρα, ακόμη και ως επιθετικός».
Παράλληλα, ο τεχνικός της Ελβετίας σημείωσε ότι ο Μανζάμπι χρειάζεται να προσθέσει περισσότερη δομή στο παιχνίδι του, ωστόσο η ομάδα του δίνει την ελευθερία να εξελιχθεί. «Άσκησε μεγάλη πίεση στον αντίπαλο. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να εκπλήξει τόσο εμάς όσο και τον αντίπαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιακίν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε τον Μανζάμπι και ως βασικό στη συνέχεια της διοργάνωσης: «Ίσως χρησιμοποιήσουμε τον Γιόχαν από την αρχή. Θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον».
Ο Μανζάμπι, συγκινημένος από την παρουσία της οικογένειάς του στις εξέδρες, υπογράμμισε ότι η Ελβετία αντέδρασε σωστά μετά το νωθρό ξεκίνημα του τουρνουά. «Υπάρχει πολύ καλό κλίμα σε όλη την ομάδα. Ξέραμε γιατί δεν ξεκινήσαμε καλά και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε.