ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Αμερικανικά ΜΜΕ επικρίνουν τις παραχωρήσεις Τραμπ στη συμφωνία με Ιράν

Αμερικανικά ΜΜΕ επικρίνουν τον Τραμπ για «παραχωρήσεις» προς το Ιράν, ασαφείς λεπτομέρειες της συμφωνίας και τεράστιο κόστος πολέμου. Το μνημόνιο υπογράφηκε εξ αποστάσεως με τον Ιρανό πρόεδρο, χωρίς να έχουν επιτευχθεί όλοι οι αρχικοί στόχοι.

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η συμφωνία για τον τερματισμό της πρόσφατης σύγκρουσης προκαλεί ποικίλες ερμηνείες και επικρίσεις από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι στόχοι που είχαν τεθεί πριν τον πόλεμο φαίνεται να έχουν ξεχαστεί, η ιρανική ισχύς έχει ενισχυθεί και το συνολικό κόστος παραμένει τεράστιο, ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ιρανός ομόλογός του, Μασούντ Πεζεσκιάν, υπέγραψαν εξ αποστάσεως ένα μνημόνιο κατανόησης με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης που ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου, μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στο Ιράν.

Η είδηση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ακόμη και από μέσα που συνήθως στηρίζουν τον Τραμπ. Το Fox News έδωσε έμφαση σε όσους «υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο συμφωνίας προσφέρει στο Ιράν τεράστια οικονομικά οφέλη, χωρίς να απαιτείται η αποξήλωση των πυρηνικών του υποδομών».

Το δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι «οι παραχωρήσεις που έγιναν προς το Ιράν υπερβαίνουν κατά πολύ τις δεσμεύσεις που εξασφαλίστηκαν ως αντάλλαγμα». Παρόμοιο τόνο υιοθέτησε και το MS Now, το οποίο σχολίασε ότι «ο Λευκός Οίκος αποδέχθηκε αυτή την παράταση της εκεχειρίας, η οποία δεν ικανοποιούσε κανέναν από τους στόχους του πριν τον πόλεμο».

Το δίκτυο πρόσθεσε πως «ο Τραμπ ξεγελάστηκε από τους Ιρανούς και κανείς δεν πείθεται από το εναλλακτικό του αφήγημα». Από την πλευρά της, η Wall Street Journal χαρακτήρισε τη συμφωνία «το μεγαλύτερο στοίχημα της εξωτερικής πολιτικής της δεύτερης θητείας του προέδρου», προειδοποιώντας ότι θα αντιμετωπίσει την αντίδραση των «γερακιών» που θεωρούν πως «ο πρόεδρος παραχωρεί πολύ περισσότερα από όσα εξασφαλίζει».

Η εξ αποστάσεως υπογραφή της συμφωνίας στις Βερσαλλίες, παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκάλεσε επίσης σύγχυση, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρχε ήδη προγραμματισμένη τελετή υπογραφής για αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και αντιδράσεις

Η New York Times σημείωσε ότι, αν και η Ισλαμική Δημοκρατία βγαίνει αποδυναμωμένη από τη σύγκρουση, το κείμενο που υπεγράφη «δεν μοιάζει σε τίποτα με έγγραφο συνθηκολόγησης». Οι Ιρανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, «έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται ικανοποίηση», καθώς απέδειξαν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το οικονομικό χάος ως εργαλείο πίεσης.

Ο Τραμπ είχε αρχικά αναφερθεί στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του ιρανικού καθεστώτος, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, «μάλλον ενίσχυσε τη νέα ηγεσία». Η Τεχεράνη, υποστηρίζει η ίδια πηγή, έχει πλέον περισσότερους λόγους να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, το Ιράν παρέμενε «στο κατώφλι» της απόκτησης πυρηνικού όπλου, αλλά μετά τους βομβαρδισμούς του Ιουνίου 2025 και τη νέα επίθεση τον Φεβρουάριο, οι ηγέτες του «ενδέχεται πλέον να αναρωτιούνται αν ακολουθούσαν τη σωστή πυρηνική στρατηγική».

Ανθρώπινο κόστος και πολιτικές συνέπειες

Το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR κατέγραψε τον βαρύ ανθρώπινο απολογισμό της σύγκρουσης, που «έφερε αντιμέτωπη την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο με έναν πολύ ασθενέστερο αντίπαλο». Το δίκτυο επεσήμανε ότι η κρίση «αποδυνάμωσε επίσης το μήνυμα για την αγοραστική δύναμη που η κυβέρνηση προσπαθούσε να προωθήσει ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών».

Παρά τη συμφωνία, τίποτα δεν έχει επιλυθεί ουσιαστικά. Το NBC συνέκρινε το νέο μνημόνιο κατανόησης με τη συμφωνία JCPOA του 2015, υπογραμμίζοντας ότι «το μνημόνιο του Τραμπ δεν είναι παρά ένα πλαίσιο, καθώς τα σημαντικά ζητήματα παραμένουν προς επίλυση». Αντίθετα, η συμφωνία του 2015 ήταν «ένα λεπτομερές κείμενο που καταρτίστηκε μέσα σε διάστημα δύο ετών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύσταση σε πολίτες να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή

Οι αμερικανικές πρεσβείες στη Μέση Ανατολή προειδοποίησαν τους Αμερικανούς για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου και τους συνέστησαν να προετοιμαστούν για αποχώρηση, ενώ η Ουάσιγκτον εξετάζει νέα πλήγματα στο Ιράν χωρίς να έχει δοθεί ακόμη διαταγή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας στους τρεις Αμερικανούς στηρίζει πόλεμο ΗΠΑ με Ιράν, δείχνει δημοσκόπηση

Μόνο ένας στους τρεις Αμερικανούς στηρίζει τον πόλεμο στο Ιράν, το χαμηλότερο ποσοστό σε σχετική δημοσκόπηση, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους του. Η αποδοχή του φθάνει το 37%.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καμία αίτηση Τεχεράνης για επανέναρξη συνομιλιών με ΗΠΑ

Το Ιράν διαψεύδει συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου και δηλώνει ότι ελέγχει το Στενό του Ορμούζ, ενώ αναστέλλει τις επιθέσεις του όσο δεν δέχεται επίθεση, μετά την παύση των αμερικανικών βομβαρδισμών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλούμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι έτοιμο για συμφωνία, λέει ο Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν συνομιλούν για λήξη του πολέμου, αλλά η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για συμφωνία. Για τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με Σαουδική Αραβία, είπε πως θα γίνει μόνο αν εξομαλύνουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θα πληρώνει πολλαπλά αν σκοτωθεί Αμερικανός στρατιώτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πληρώσει «πολλαπλάσιο» τίμημα για κάθε Αμερικανό στρατιώτη που χάνεται, μετά τον πρόσφατο θάνατο Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας σχετική εντολή στη στρατιωτική ηγεσία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπει νέο μεγάλο πόλεμο με Ιράν – Εκκρεμεί η απόφαση για F-35 στην Τουρκία

Ο Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι ο νούμερο ένα στόχος της Τεχεράνης και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με το Ιράν. Τόνισε ότι δεν αναμένει ευρείας κλίμακας πόλεμο, ενώ επισήμανε τα αμοιβαία πλήγματα.