ΓΔ: 2507.99 -0.16% Τζίρος: 247.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:34
Λευκός Οίκος ΗΠΑ

ΗΠΑ: 600 εκατ. δολάρια το κόστος για νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο

Η νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο, που κατασκευάζεται με απόφαση Τραμπ, θα κοστίσει ως και 600 εκατ. δολάρια, με τα μισά από δημόσιους πόρους, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του, αποκαλύπτει η Washington Post.

Η αίθουσα χορού του Λευκού Οίκου, που κατασκευάζεται με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να κοστίσει έως και 600 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Από το συνολικό ποσό, τα μισά θα καλυφθούν από δημόσια ταμεία, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τη σύνοψη του έργου που εκπονήθηκε για την κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων από τον εργολάβο και περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, το κόστος εκτιμήθηκε στις αρχές Μαρτίου στα 600 εκατ. δολάρια, με τους Αμερικανούς φορολογούμενους να επωμίζονται το ήμισυ.

Όπως αναφέρει η Post, έγγραφα της Clark Construction δείχνουν ότι οι εσωτερικές εκτιμήσεις κόστους ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι είχαν παραδεχθεί δημόσια κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επισημαίνεται επίσης ότι από την έναρξη του έργου υπήρχε πρόθεση να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από κρατικούς πόρους.

Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα για τον Λευκό Οίκο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ενώ το κόστος του συνεχίζει να αυξάνεται. Ο αρχικός προϋπολογισμός, που προβλεπόταν να καλυφθεί μέσω ιδιωτικών δωρεών, είχε ήδη ανέλθει από τα 200 στα 400 εκατ. δολάρια.

Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ χαρακτήρισε το έργο «ΔΩΡΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες», υπερασπιζόμενος δημοσίως την επιλογή του. Σε ερώτηση της εφημερίδας, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από «τον πρόεδρο Τραμπ και γενναιόδωρους Αμερικανούς πατριώτες (...) σε ύψος περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων».

Από την πλευρά του, ο εργολάβος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι λεπτομέρειες του έργου είναι εμπιστευτικές, παραπέμποντας για περαιτέρω ερωτήσεις στην κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο, ο Τραμπ διέταξε την κατεδάφιση της Ανατολικής Πτέρυγας, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί μια αίθουσα χορού χωρητικότητας 1.000 ατόμων για δεξιώσεις και επίσημα δείπνα.

Νομικές αντιδράσεις και προσωρινή διακοπή εργασιών

Το National Trust for Historic Preservation, μη κερδοσκοπική οργάνωση αρμόδια για την προστασία ιστορικών κτιρίων, προσέφυγε στη δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες αξιολόγησης και δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια του Κογκρέσου.

Στις αρχές Απριλίου, ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρίτσαρντ Λίον διέταξε τη διακοπή των εργασιών, σημειώνοντας στην απόφασή του ότι «ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο τοποτηρητής του Λευκού Οίκου για τις επόμενες γενιές των προεδρικών οικογενειών. Ωστόσο δεν είναι ο ιδιοκτήτης του!».

Ο δικαστής έκρινε ότι το σχέδιο απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πολύ αργά για να δοθεί η άδεια του Κογκρέσου για τη συνέχιση των εργασιών».

«Έχει ΑΔΙΚΟ!», απάντησε ο Τραμπ, αντιδρώντας έντονα στη δικαστική απόφαση και υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν έχει ζητηθεί έγκριση του Κογκρέσου για οποιαδήποτε εργασία εντός του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό και ενωμένο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βγήκε πιο ισχυρό και ενωμένο μετά τη σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα, με τον Τραμπ να εκφράζει ικανοποίηση για το κλίμα και την ενότητα της συνάντησης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα φραστική επίθεση Τραμπ κατά της πρωθυπουργού Μελόνι

Ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα λεκτική επίθεση κατά της Μελόνι, γράφοντας «χρειάζονται περιοριστικά μέτρα» στο Truth Social, λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Τα ιταλικά ΜΜΕ συνδέουν το σχόλιό του με πιθανή επαναπροσέγγιση Ρώμης-Ουάσιγκτον.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ρωμανός: Ακόμα αναμένουμε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση ΕΛΑΣ

Ο Νίκος Ρωμανός σχολίασε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως το τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες στις κάλπες και επέκρινε την αντιπολίτευση για μονοτονία στη ρητορική και έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση του νέου κόμματος.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Φίλος κατά κάποιον τρόπο» ο Στάρμερ, επικρίνει τις επιλογές του

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον παραιτηθέντα Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ «κατά κάποιον τρόπο φίλο», αποδίδοντας την πτώση του σε λάθη σε μετανάστευση και ενέργεια και τον κατηγόρησε πως δεν στήριξε τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και το Ιράν.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι σε Τραμπ: Η φιλία μας δεν αύξησε τη δημοτικότητά μου

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απάντησε διαδικτυακά στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η δημοτικότητά της δεν σχετίζεται με εκείνον, η Ιταλία παραμένει κυρίαρχη και συμβούλεψε τον Τραμπ να εστιάσει στη δική του δημοτικότητα.