ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τζον Χίλι

Βρετανία: Παραίτηση του υπουργού Άμυνας Χίλι για στρατιωτικές δαπάνες

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, διαμαρτυρόμενος για ανεπαρκείς στρατιωτικές δαπάνες και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Στάρμερ για έλλειψη πόρων σε περίοδο αυξημένων απειλών κατά της χώρας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος διαφωνίες σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ότι δεν εξασφάλισε τους απαραίτητους κυβερνητικούς πόρους για την αποτελεσματική υπεράσπιση της χώρας.

Τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών της Βρετανίας βρίσκονται σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες για το πώς θα καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αμυντικού τομέα. Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει στην αναβολή του Σχεδίου Αμυντικών Επενδύσεων της Βρετανίας από το προηγούμενο έτος.

«Δεν καταφέρατε, και το υπουργείο Οικονομικών ήταν απρόθυμο, να διαθέσει τους πόρους που χρειάζεται το έθνος για να υπερασπιστεί τη χώρα σε αυτή τη περίοδο αυξανόμενων απειλών», ανέφερε ο Χίλι στην επιστολή παραίτησής του προς τον Στάρμερ.

Η αναβολή του Σχεδίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη βρετανική αμυντική βιομηχανία, η οποία υποστηρίζει ότι αδυνατεί να επενδύσει σε μακροπρόθεσμα προγράμματα ασφάλειας. Η ανησυχία εντείνεται σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας, με τις ΗΠΑ του Τραμπ να αποδεσμεύονται από την προστασία της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμύρα σε δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Καταιγίδα Boelo: Περίπου 82.000 σπίτια χωρίς ρεύμα στη Βρετανία

Η καταιγίδα Boelo προκάλεσε σοβαρές διακοπές ρεύματος σε 82.000 νοικοκυριά και ακυρώσεις πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεχίζεται ο πορτοκαλί συναγερμός για θυελλώδεις ανέμους σε Σκωτία και βόρεια Αγγλία.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ επιτρέπει στην Ουκρανία να αγοράζει όπλα μέσω της υπηρεσίας NSPA

Το ΝΑΤΟ θα διευκολύνει την Ουκρανία να αγοράζει όπλα και αμυντικό εξοπλισμό μέσω του κεντρικού οργανισμού προμηθειών του, προσφέροντας ταχύτερη και οικονομικότερη πρόσβαση σε αμυντικές προμήθειες, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές για βόμβα σε εκατοντάδες σχολεία Βρετανίας, Ουγγαρίας, Σερβίας

Εκατοντάδες σχολεία σε Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Ουγγαρία και Σερβία έλαβαν απειλητικά μηνύματα για βόμβες, οδηγώντας σε εκκενώσεις. Οι αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για φάρσα, ενώ η προέλευση των email ήταν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Απειλεί διακοπή βίζας σε Ερυθραία λόγω μεταναστευτικού

Η Βρετανία απειλεί να διακόψει τη χορήγηση βίζας σε Ερυθραίους λόγω έλλειψης συνεργασίας για επιστροφές μεταναστών και εγκληματιών, βάζοντας περιορισμούς και στις μετακινήσεις των διπλωματών της Ερυθραίας πέραν των 60 χλμ από το Λονδίνο.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Ιράν και Ρωσία κλιμακώνουν υβριδικές απειλές κατά της Βρετανίας

Το Ιράν στοχεύει πλέον σημαντικότερους στόχους, όπως βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Ρωσία εντείνει υβριδικές επιθέσεις κατά συμμάχων της Ουκρανίας, τονίζει ο επικεφαλής της MI5, Κεν Μακ Κάλουμ, υπογραμμίζοντας αυξημένες απειλές.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και σύμμαχοι καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις του Ιράν

Οι ΗΠΑ και 28 σύμμαχοι καταδίκασαν τις επιθέσεις του Ιράν όπως δολιοφθορές, εμπρησμούς και κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να αποφύγει κάθε παρόμοια ενέργεια μετά το πρόσφατο περιστατικό σε βρετανική στρατιωτική βάση.