ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου

Ονδούρα: Έως 60 χρόνια κάθειρξη για γυναικοκτονίες αποφάσισε το κοινοβούλιο

Η Ονδούρα αύξησε σε έως 60 χρόνια κάθειρξης την ποινή για τη γυναικοκτονία, μετά από μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα. Η αυστηροποίηση αφορά επιβαρυντικές περιπτώσεις και περιστατικά βίας που οδηγούν σε θάνατο.

Το κοινοβούλιο της Ονδούρας ενέκρινε μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, αυξάνοντας έως και σε 60 χρόνια κάθειρξης την ποινή για γυναικοκτονία. Η χώρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό τέτοιων εγκλημάτων στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις.

Η βασική ποινή παραμένει στις 25 έως 30 χρόνια κάθειρξης, ωστόσο, «σε περίπτωση επιβαρυντικών περιστάσεων» μπορεί να φθάσει τα 40 χρόνια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από τη δεξιά παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία.

Για «περιπτώσεις έμφυλης βίας ή απαγωγών που καταλήγουν στο θάνατο του θύματος», η ποινή θα μπορεί να αγγίξει τα 60 χρόνια κάθειρξης, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Τόμας Σαμπράνο, δήλωσε ότι «ο εγκληματίας που ασκεί βία εναντίον μιας γυναίκας οφείλει να γνωρίζει ξεκάθαρα ότι, αν της αφαιρέσει τη ζωή, θα υποστεί όλη την αυστηρότητα του νόμου». Όπως πρόσθεσε, η μεταρρύθμιση αποτελεί «εργαλείο που επιτρέπει να απονέμεται δικαιοσύνη».

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη δημιουργία ειδικών δικαστικών οργάνων, τα οποία θα στελεχώνονται αποκλειστικά από γυναίκες και θα επικεντρώνονται στην πρόληψη των γυναικοκτονιών.

Αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών

Η διευθύντρια του Κέντρου Δικαιωμάτων των Γυναικών, Ρεγκίνα Φονσέκα, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται κάνοντας πιο βαριές τις ποινές», αλλά μέσα από την πρόληψη και την αποτροπή των εγκλημάτων. Σύμφωνα με την ίδια, «ένας νόμος που καθιστά βαρύτερες τις ποινές φυλάκισης για περιπτώσεις που σπάνια φθάνουν ενώπιον της δικαιοσύνης δεν μας χρησιμεύει σε τίποτε».

Η Φονσέκα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι περίπου το 90% των γυναικοκτονιών στη χώρα παραμένουν ατιμώρητες, παρά τις αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Ανησυχητικά στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών

Η Ονδούρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών ανάμεσα στις 17 χώρες της Λατινικής Αμερικής, με 4,3 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC).

Το Παρατηρητήριο για τη Βία του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου της Ονδούρας αναφέρει ότι το 2025 σημειώθηκαν 262 γυναικοκτονίες, ενώ οι φεμινιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν ήδη δολοφονηθεί 116 γυναίκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ σε Σαλβαδόρ, Ονδούρα και Νικαράγουα χωρίς ζημιές

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα και Νικαράγουα, χωρίς αναφορές για θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στον Ειρηνικό, νοτιοδυτικά του Σαν Σαλβαδόρ, ενώ δεν υπήρξε απειλή τσουνάμι.
Μπασάρ αλ Άσαντ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Θανατική καταδίκη για Μπασάρ αλ-Άσαντ και Ατέφ Νατζίμπ στη Συρία

Συριακό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε θάνατο τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον Ατέφ Νατζίμπ για εγκλήματα πολέμου κατά τον συριακό εμφύλιο, ενώ ο Άσαντ φέρεται να έχει διαφύγει με την οικογένειά του στη Μόσχα.
Marfin επέτειος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Marfin: Απολογείται η 46χρονη, αρνείται τη φονική επίθεση

Η 46χρονη κατηγορούμενη για τον εμπρησμό στη Marfin, που προκάλεσε τρεις θανάτους το 2010, αρνείται κάθε εμπλοκή και αμφισβητεί τα στοιχεία. Ο συνήγορός της δηλώνει ότι δεν υπάρχει ταυτοποίηση ή προσομοίωση με τις φωτογραφίες.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού για διαρρήξεις

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός στον Δήμο Κισσάμου, Χανίων, για πέντε κλοπές από επιχειρήσεις με τη μέθοδο απασχόλησης. Στην κατοχή του βρέθηκαν κλοπιμαία που επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες. Προανάκριση διενεργεί η αστυνομία.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για διασυνδέσεις άνω των 100 αστυνομικών με καρτέλ ναρκωτικών

Στην Κόστα Ρίκα, έρευνα διεξάγεται εις βάρος άνω των 100 αστυνομικών που φέρονται να συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, μετά από σχετική έκθεση. Η πρόεδρος Φερνάντες διαβεβαίωσε ότι η διαφθορά δεν θα γίνει ανεκτή στην αστυνομία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο ατόμων για ξυλοδαρμό υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη

Δύο άνδρες, με καλυμμένα πρόσωπα, ξυλοκόπησαν με σιδερολοστούς νεαρό υπάλληλο ψιλικατζίδικου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης λόγω προσωπικών διαφορών. Η ΔΙ.ΑΣ. τους συνέλαβε. Ο τραυματίας νοσηλεύεται με πρώτες βοήθειες.