ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λι Τζε Μιόνγκ πορτραίτο

Νότια Κορέα: Γυναίκα υποψήφια πρωθυπουργό προτείνει ο πρόεδρος

Η Χαν Σέονγκ-σουκ προτάθηκε για πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Ν. Κορέας και πιθανότατα θα διοριστεί, καθώς το κόμμα διαθέτει πλειοψηφία. Θα είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας με αυτό το αξίωμα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Τζε-μιούνγκ πρότεινε τη Χαν Σέονγκ-σουκ για τη θέση του πρωθυπουργού, η οποία, εφόσον εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα γίνει η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που αναλαμβάνει τον θώκο.

Η Χαν υπηρετεί αυτή την περίοδο ως υπουργός Μικρομεσαίων και Νεοφυών Επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμάται πως ο διορισμός της στη θέση του πρωθυπουργού θα εγκριθεί χωρίς δυσκολία.

Η 58χρονη πολιτικός θα είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση, μετά τη Χαν Μιέονγκ-σουκ, η οποία υπηρέτησε την περίοδο 2006-2007.

Ο Λι «εκτίμησε ότι η Χαν είναι το κατάλληλο άτομο για να αναλάβει την ευθύνη της ανάπτυξης και των μέσων διαβίωσης του λαού, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει σημαντική στρατηγική μετάβαση η οποία προκύπτει από την καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη και τις πολύπλοκες παγκόσμιες κρίσεις», όπως δήλωσε ο προσωπάρχης του, Κανγκ Χουν-σικ.

Στο προεδρικό σύστημα της Νότιας Κορέας, ο ρόλος του πρωθυπουργού παραμένει κυρίως εθιμοτυπικός, με περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Η οικογένεια στο επίκεντρο της πολιτικής μας

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η ΝΔ έχει ρυθμίσει τα δάνειά της και δεν έχει λάβει νέο δανεισμό από το 2016, ενώ έθεσε ερωτήματα για τη χρηματοδότηση του κόμματος Τσίπρα και αναφέρθηκε στη στήριξη της οικογένειας από την κυβέρνηση.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ρωμανός: Η δράση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες

Ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, σχολιάζει σε ανάρτησή του τη δράση της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες, συγκρίνοντάς τη με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Στην κυβέρνηση παρουσιάστηκαν νέες πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια, με μείωση θανατηφόρων τροχαίων κατά 32% από το 2019 και 11,6% λιγότερα το πρώτο εξάμηνο του 2026 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2025.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προβάδισμα Εργατικών στις δημοσκοπήσεις μετά την άνοδο Μπέρναμ

Σύμφωνα με τρία γκάλοπ, το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία με νέο ηγέτη τον Άντι Μπέρναμ ξεπέρασε το λαϊκιστικό Reform του Φάρατζ στις δημοσκοπήσεις μετά από πτώση τον Ιούνιο, σημειώνοντας πλέον 26% έναντι 24% του Reform.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Οι πολίτες θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό, όχι τα σχέδια άλλων

Ο εκπρόσωπος Μαρινάκης δήλωσε πως η Δικαιοσύνη δικαίωσε τον Γεωργιάδη, ενώ επέκρινε τη στάση Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για πιθανή συγκυβέρνηση με κόμμα Σαμαρά είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή.