ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πετρέλαιο και χρήματα

Φόβοι για νέο άλμα στο πετρέλαιο παρά την μέχρι τώρα ψυχραιμία στις αγορές

Παρά τη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου, οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς νέα προβλήματα στην προσφορά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρές ανατιμήσεις.

Η διεθνής αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε μεγάλη πίεση μετά τον περιορισμό της κίνησης στο Στενό του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τη μεταφορά ενέργειας στον κόσμο. 

Παρότι πολλοί αναλυτές φοβούνταν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. 

Ο βασικός λόγος είναι ότι η αγορά στηρίζεται σε μια σειρά από προσωρινές λύσεις, όπως οι αυξημένες εξαγωγές των ΗΠΑ, η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα και η χρήση εναλλακτικών διαδρομών από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η βασική ανατροπή ήρθε από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Οι εισαγωγές της μειώθηκαν σχεδόν 40% τον Μάιο σε σχέση με τον περσινό μέσο όρο, περιορίζοντας την πίεση στην αγορά.

 Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων αυξήθηκαν πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2025.

«Ο κόσμος αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός απ’ ό,τι αναμενόταν», δήλωσε η Μαρία Αγγελικούση, επικεφαλής του Angelicoussis Group, σύμφωνα με το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά όχι στα ακραία επίπεδα που φοβούνταν πολλοί στην αγορά.

Τα αποθέματα μειώνονται, οι κίνδυνοι παραμένουν

Ωστόσο, η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου παραμένει εύθραυστη. Τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται με γρήγορο ρυθμό, γεγονός που κάνει την αγορά πιο ευάλωτη σε νέες διαταραχές. 

Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και μια μικρή διακοπή στην προσφορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη άνοδο των τιμών.

Ο Greg Sharenow της Pimco δήλωσε στο Bloomberg ότι «κάθε εβδομάδα το σύστημα σφίγγει κατά 70 έως 80 εκατ. βαρέλια», προειδοποιώντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Το πρόβλημα συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο στο Ιράν, καθώς η κίνηση των τάνκερ από το Στενό του Ορμούζ έχει σχεδόν παγώσει. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα περάσματα της παγκόσμιας ενέργειας, από όπου διακινείται περίπου το ένα τέταρτο του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου και το ένα πέμπτο της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι αναφέρουν επίθεση σε πετρελαϊκή εταιρεία στη Σαναά

Επίθεση δέχθηκε πετρελαϊκή εταιρεία στη Σαναά, σύμφωνα με το Al-Masirah. Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία. Οι Χούθι απειλούν με χτυπήματα σε Ριάντ και εγκαταστάσεις Aramco.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά Ορμούζ αναφέρει το UKMTO

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από άγνωστο βλήμα στα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, ανέφερε η UKMTO. Το πλήρωμα προσπαθεί να τη σβήσει, χωρίς αναφορές για θύματα ή περιβαλλοντικές ζημιές.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Aramco στο Ριάντ και στο Χουράις

Οι Χούθι υποστηριζόμενοι από το Ιράν ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν με πυραύλους και drones σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Ριάντ και τη Χουράις, προκαλώντας πυρκαγιές ως αντίποινα για επιθέσεις του συνασπισμού κατά της Υεμένης.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορατές διαρροές υδρογονανθράκων στο Ορμούζ μετά από επιθέσεις ΗΠΑ σε ιρανικά δεξαμενόπλοια

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πιθανά ίχνη διαρροής υδρογονανθράκων κοντά στο στενό Ορμούζ μετά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε δεξαμενόπλοια που η Ουάσιγκτον συνδέει με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με το AFP.