ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία

ΕΕ: Στήριξη στην πρόταση Ζελένσκι για κατάπαυση του πυρός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την έκκληση Ζελένσκι για άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και επανέλαβε ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη θέλουν ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανοιχτή επιστολή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την οποία ζητείται η έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

«Χαιρετίζουμε την έκκληση του Προέδρου Ζελένσκι για άμεσες διαπραγματεύσεις και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά μας, εξετάζοντας τα γεγονότα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Ουκρανία θέλει ειρήνη, η Ευρώπη θέλει ειρήνη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίπερ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μία ακόμη έκκληση προς τη Ρωσία να τερματίσει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της». Όπως ανέφερε, η ουκρανική πλευρά συνεχίζει να επιδεικνύει τη βούλησή της για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός – πρόταση που έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό.

Η στάση της ΕΕ και οι εκτιμήσεις για τη ρωσική επιθετικότητα

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι η πραγματικότητα στο πεδίο των συγκρούσεων διαψεύδει τους αρχικούς στόχους της Ρωσίας. «Ο Πούτιν ανέμενε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. 

Τώρα οδεύουμε προς το πέμπτο έτος της παράνομης ρωσικής επιθετικότητας. Αν εξετάσουμε τι έχει επιτύχει η Ρωσία, δεν είναι ιδιαίτερα πολλά», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα επί του πεδίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Πούτιν».

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες και η στάση της Επιτροπής

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι χώρες της E3 –το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία– επεξεργάζονται σχέδιο συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ανίτα Χίπερ απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα σενάρια.

«Από την πλευρά μας, υποστηρίζουμε την ειρήνη σε κάθε μορφή. Δεν θα τοποθετηθούμε αυτή τη στιγμή ως προς το ποιος θα πρέπει να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. 

Εστιάζουμε στη δική μας θέση, στα αιτήματα και στις προτεραιότητές μας», ανέφερε, παραπέμποντας και στις πρόσφατες τοποθετήσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κατά την άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Εγγυήσεις ασφαλείας ζητούν Ουκρανία και Ευρωπαίοι από ΗΠΑ πριν τις διαπραγματεύσεις

Οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί ζητούν από τις ΗΠΑ σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας πριν από συνομιλίες για τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας διαφάνεια και δεσμεύσεις αντίστοιχες του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Ευρώπη και Ουκρανία δεν υποχωρούν στην ρωσική επιθετικότητα

Η Κάγια Κάλας δήλωσε πως ΕΕ και Ουκρανία επιδιώκουν την ειρήνη, αλλά δεν θα υποχωρήσουν στη ρωσική επιθετικότητα. Υπογράμμισε πως όροι τυχόν συμφωνίας εξαρτώνται από την Ουκρανία και η Ρωσία δεν δικαιούται παραχωρήσεις.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εξέλιξη στο Κίεβο

Πυραυλική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Κίεβο, με εκρήξεις και κόσμο να καταφεύγει σε καταφύγια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Την επίθεση επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση, χωρίς αναφορές για θύματα ή ζημιές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός και τραυματίας από ουκρανικό χτύπημα στη Μπριάνσκ, Ρωσία

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, καταρρίφθηκαν δεκάδες drones σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας την Παρασκευή.