ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μαχητικό Sukhoi Su-27
Φώτο: Shutterstock

Γαλλικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά αεροσκάφη 11 φορές πάνω από τη Βαλτική

Γαλλικά μαχητικά εκτέλεσαν 11 απογειώσεις την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της αποστολής Baltic Air Policing του ΝΑΤΟ, λόγω αυξημένων «προκλήσεων», όπως ανέφεραν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, πιθανώς ως μήνυμα από τη Μόσχα.

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 11 απογειώσεις την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της αποστολής Baltic Air Policing του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εισβολές στον εναέριο χώρο ως «προκλήσεις» που ξεπερνούν τον συνηθισμένο αριθμό.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ έχει στόχο την προστασία του εναέριου χώρου των τριών κρατών της Βαλτικής —Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας— μέσω εκ περιτροπής ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών. 

Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται τα κενά στις αμυντικές δυνατότητες των χωρών αυτών, ενώ τα αεροσκάφη αναχωρούν άμεσα για την αναχαίτιση μη αναγνωρισμένων ή μη συμμορφούμενων πτήσεων.

Ο Γκιγιόμ Βερνέ ανέφερε σε εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου ότι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός αναχαιτίσεων ενδέχεται να υποδηλώνει πως η Μόσχα επιχειρεί να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ, την ίδια εβδομάδα που φιλοξενεί το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Η γαλλική μοίρα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής αεροπορικής επιτήρησης της Βαλτικής πραγματοποίησε πολλαπλές αναχαιτίσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών που πετούσαν χωρίς σχέδια πτήσης ή ραδιοεπικοινωνία», δήλωσε ο Βερνέ. 

Όπως πρόσθεσε, μεταξύ των αεροσκαφών που αναχαιτίστηκαν περιλαμβάνονταν οπλισμένα μαχητικά, αεροσκάφη πληροφοριών και μεταγωγικά.

Τα περιστατικά αυτά αποτελούν συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων περιπτώσεων, κατά τις οποίες στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τους φόβους για πιθανή επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία προς τα βόρεια σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα επισπεύσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και να μεσολαβήσει σε συμμάχους για πυραύλους Patriot, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Συζήτηση ΝΑΤΟ για Στενά Ορμούζ χωρίς συμμετοχή Συμμαχίας

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με συμμάχους για ενδεχόμενη συμβολή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για αποστολή του ΝΑΤΟ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Θα απαντήσουμε αν Δύση κατασχέσει ρωσικά πλοία, προειδοποιεί για ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για διείσδυση στην Ασία-Ειρηνικό και ένταση στην Αρκτική, ενώ δήλωσε ότι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη ναυσιπλοΐα ρωσικών πλοίων. Τις δηλώσεις έκανε από τη Σαχαλίνη, σε στρατιωτικά γυμνάσια.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν-Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι η νέα αμυντική συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν αντίκειται στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και αποτελεί συμπληρωματική συνεργασία για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε γγ ΝΑΤΟ: Χρειάζεται επιπλέον στήριξη αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον γγ του ΝΑΤΟ Ρούτε για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας με περισσότερους πυραύλους. Ο Ρούτε τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους άμεσης στήριξης της χώρας.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σε στενή επαφή με Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου στο έδαφός της και τονίζει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση. Ενεργοποιήθηκαν αμυντικά συστήματα από Πολωνία και ΝΑΤΟ.