ΓΔ: 2482.3 -0.14% Τζίρος: 153.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:39
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
Φώτο: Shutterstock

Σουδάν, Κονγκό και Κολομβία στις πιο παραμελημένες κρίσεις παγκοσμίως

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατατάσσει Σουδάν, Κονγκό και Κολομβία στις πιο παραμελημένες κρίσεις, με εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς στήριξη.

Οι κρίσεις στο Σουδάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Κολομβία χαρακτηρίζονται ως «οι πιο παραμελημένες» παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).

Σε ανακοίνωσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ότι στο Σουδάν περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια Σουδανοί έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Παράλληλα, σχεδόν 19,5 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από την πείνα.

Η αφρικανική αυτή χώρα βιώνει από το 2023 έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ δύο στρατηγών – του επικεφαλής του σουδανικού στρατού και του αρχηγού των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) – που μάχονται για την εξουσία.

«Είναι ακατανόητο πώς μια κρίση εκτοπισμού εύρους αντίστοιχου με αυτού που είχε παρατηρηθεί στη Συρία και την Ουκρανία στο απόγειό τους μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται σχεδόν χωρίς να το παρατηρούμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NRC Γιαν Έγκελαντ.

Η ΜΚΟ αξιολογεί τις κρίσεις βάσει τριών κριτηρίων: της έλλειψης χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και της πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό περιλαμβάνεται στη λίστα για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Το 2025 συγκεντρώθηκε μόλις το 27,4% των απαιτούμενων πόρων για την ανθρωπιστική βοήθεια, αφήνοντας 21 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς στήριξη, σύμφωνα με το NRC.

Στις επόμενες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται η Κολομβία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Ονδούρα, ο Ισημερινός, το Καμερούν, η Νιγηρία και η Μοζαμβίκη.

«Οι (πλούσιες) χώρες έχουν γίνει πολύ πιο εσωστρεφείς, πιο εθνικιστικές. Ο επανεξοπλισμός αποτελεί πλέον απόλυτη προτεραιότητα, επειδή πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας στην Ευρώπη. Υπάρχει ο Πούτιν που απειλεί, κλπ.», δήλωσε ο Έγκελαντ στο δίκτυο NRK.

«Αλλά ξεχνάμε ότι θα υπάρξουν πανδημίες, μεταναστευτικές ροές και τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών αν δεν επενδύσουμε στην ελπίδα σε άλλες ηπείρους. Η Αφρική βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, όπου πηγαίνουμε για να περάσουμε τις διακοπές μας. Και αν η ήπειρος καταρρεύσει, θα υποστούμε και εμείς τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Άνοδος μισθών, νέα μέτρα για στέγη και οφειλές

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε θετικές εξελίξεις στην οικονομία, μέτρα για τη στέγαση, ασφάλεια στα ΜΜΜ, προστασία περιβάλλοντος, βελτίωση εξωδικαστικού και αναβάθμιση Gov.gr Wallet, με αύξηση 6,9% στον κύκλο εργασιών τον Μάιο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάθεση νομοσχεδίου για «ασφάλεια και ανάπτυξη Ορμούζ» στο Ιράν

Κατατέθηκε στο ιρανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ, εν μέσω έντασης με τις ΗΠΑ. Το περιεχόμενό του παραμένει αδιευκρίνιστο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, Εμπραχίμ Αζίζι.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Ο διάδρομος Βαλτικής-Αιγαίου ενισχύει την ασφάλεια της ΕΕ

Ο Χρίστος Δήμας τόνισε πως ο Διάδρομος Βαλτικής-Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου αποκτά μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική σημασία για την Ευρώπη, λόγω των εξελίξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αποτελώντας βασικό άξονα διασύνδεσης.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 3.000 άμαχοι νεκροί σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

Πάνω από 3.000 νεκροί, κυρίως άμαχοι, καταγράφηκαν σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με την HRANA. Μεταξύ τους 1.319 άμαχοι και 206 παιδιά, ενώ 1.122 ήταν στρατιωτικοί, αναφέρει η οργάνωση.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Το 14% επηρεάζεται από εντολές εκκένωσης, λένε ΜΚΟ

Πάνω από το 1/8 του Λιβάνου έχει λάβει ισραηλινές εντολές εκκένωσης, ενώ ο ΟΗΕ καταγγέλλει εισβολές και οδοφράγματα από ισραηλινές δυνάμεις. Σχεδόν 700 νεκροί και 800.000 εκτοπισμένοι από τις επιθέσεις.