ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πανοραμικό Κίτο ηλιοβασίλεμα

Ισημερινός: Βρέθηκαν 8 πτώματα σε σακούλες σε περιοχή καρτέλ

Οκτώ πτώματα εντοπίστηκαν σε σακούλες στα προάστια της πόλης Μπαμπάγιο στον νοτιοδυτικό Ισημερινό, όπου δρουν αντίπαλες συμμορίες για τον έλεγχο των ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οκτώ πτώματα εντοπίστηκαν μέσα σε σακούλες σε παράκτια περιοχή του νοτιοδυτικού Ισημερινού, όπου αντίπαλες συμμορίες συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι σακούλες με τα πτώματα βρέθηκαν στα προάστια του Μπαμπάγιο, πόλης περίπου 100.000 κατοίκων που βρίσκεται 60 χλμ. νότια της Γουαγιακίλ, σημαντικού λιμανιού της χώρας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Γκάλο Μουνιός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Περίπου το 70% της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία και το Περού –τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως– διέρχεται από τον Ισημερινό και εξάγεται μέσω των λιμανιών του στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα πτώματα ενδέχεται να ανήκουν σε οκτώ ανθρώπους που αγνοούνταν από την Κυριακή, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Για την εξαφάνισή τους είχε υποβληθεί επίσημη δήλωση.

Ανάληψη ευθύνης από εγκληματική οργάνωση

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζον Ράιμπεργκ ανέφερε ότι δίπλα στα πτώματα βρέθηκε σημείωμα με ανάληψη ευθύνης, το οποίο αποδίδεται στη συμμορία Los Lobos. Το κείμενο φέρεται να συνδέει τη δολοφονία με τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την οργάνωση Los Choneros.

Οι δύο αυτές συμμορίες, από τις μεγαλύτερες στον Ισημερινό, δραστηριοποιούνται στην εμπορία ναρκωτικών και στους εκβιασμούς, διατηρώντας δεσμούς με διεθνή καρτέλ, κυρίως μεξικανικά.

Κλιμάκωση της βίας και κυβερνητικά μέτρα

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2026, 1.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί βίαια στον Ισημερινό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το 2025, η χώρα κατέγραψε δείκτη ανθρωποκτονιών 51 ανά 100.000 κατοίκους, τον υψηλότερο στη Λατινική Αμερική, έναντι 18 στη μέση περιφερειακή τιμή και 5,6 παγκοσμίως, σύμφωνα με το InSight Crime.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα έχει εντείνει τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης στο πλαίσιο του «πολέμου» του κατά των συμμοριών που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, παράνομη εξόρυξη και διακίνηση ναρκωτικών. Με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 3 Μαΐου σε εννέα από τις 24 επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίτο.

Στα τέλη Μαΐου, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βολιβίας, του Ισημερινού, του Περού και της Χιλής, όλες υπό δεξιά ηγεσία, ανακοίνωσαν σε υπουργική συνάντηση την πρόθεσή τους να καταρτίσουν κοινό σχέδιο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος στα σύνορά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις δύο ατόμων για διακίνηση ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη

Συνελήφθησαν δύο άνδρες 61 και 70 ετών στη Ξηροκρήνη για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 κιλό κάνναβης σε 30 συσκευασίες. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με σχετική δικογραφία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο γυναικών στη Μύκονο για κλοπή ρολογιών 42.000 ευρώ

Η Αστυνομία Μυκόνου εξιχνίασε κλοπή δύο ακριβών ρολογιών από ξενοδοχείο. Δύο αλλοδαπές, 27 και 31 ετών, ταυτοποιήθηκαν ως δράστιδες. Βρέθηκε το ένα ρολόι και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του. Η αξία τους αγγίζει τα 42.000 ευρώ.
Δέμα κοκαΐνης ανάλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Τρεις συλλήψεις για ναρκωτικά και κατασχέσεις κοκαΐνης

Στο Ηράκλειο κατασχέθηκαν 1,8 κιλά κοκαΐνης, 3.550 αναβολικά χάπια και 736 ενέσιμα αναβολικά σε αστυνομική επιχείρηση, με τρεις συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών και αθλητικής νομοθεσίας. Κατασχέθηκαν και 2.100 ευρώ.
Κατασχεμένη κάνναβη αεροδρόμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 60χρονης στη Ρόδο για 10 δενδρύλλια κάνναβης

Συνελήφθη 60χρονη αλλοδαπή στη Ρόδο για κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης, μετά από αστυνομική επιχείρηση που αποκάλυψε δέκα δενδρύλλια στην αυλή της. Σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρόδος: Συνελήφθησαν δύο άτομα για απάτη εις βάρος 47χρονης

Δύο νεαροί, 18 και 21 ετών, συνελήφθησαν στη Ρόδο για απάτη σε βάρος 47χρονης. Προσποιήθηκαν υπάλληλο εταιρείας ενέργειας και την έπεισαν να αφήσει τιμαλφή έξω από το σπίτι της, τα οποία αφαίρεσαν με Ι.Χ..
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο 23χρονων στη Μύκονο με 4,6 κιλά κάνναβης και κοκαΐνη

Δύο 23χρονοι, ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός, συνελήφθησαν στη Μύκονο για διακίνηση ναρκωτικών. Κατηγορούνται ότι δρούσαν από τα μέσα Ιουλίου, χρησιμοποιώντας δίκυκλα και αποθήκευαν τις ουσίες σε κατοικία στο νησί.