ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας

Ρωσικά πλήγματα με νεκρούς και τραυματίες σε Κίεβο και Ντνίπρο στην Ουκρανία

Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε το Κίεβο τα ξημερώματα, με καπνούς σε πολλές συνοικίες και αναφορές για τραυματίες. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης κάλεσε τους πολίτες να καταφύγουν στα καταφύγια λόγω ρωσικών επιθέσεων.

Ισχυρές εκρήξεις πυραύλων συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες το Κίεβο, με καπνούς να υψώνονται σε διάφορες συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι αρχές έκαναν λόγο για τραυματίες, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε άλλο πλήγμα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Ο εχθρός επιτίθεται με βαλλιστικούς πυραύλους», προειδοποίησε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου Τιμούρ Τκατσένκο. Ο ίδιος είχε αναφέρει νωρίτερα εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου κρουζ από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και παρουσία ρωσικών drones στους ουκρανικούς αιθέρες, καλώντας τους κατοίκους να καταφύγουν στα καταφύγια.

Μετά τις εκρήξεις, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μεταφέροντας σάκους και κουβέρτες, αναζητώντας ασφάλεια στα υπόγεια καταφύγια της πόλης.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων επτά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Παράλληλα, έκανε λόγο για πυρκαγιές, εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και διακοπές ρεύματος σε πολλές συνοικίες.

«Στη γειτονιά Ποντίλσκι, επανειλημμένα πλήγματα σε εννιαώροφο κτίριο προκάλεσαν καταρρεύσεις» και «μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια», τόνισε ο Κλίτσκο.

Στο μεταξύ, στη Ντνίπρο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μια 73χρονη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, σύμφωνα με τον στρατιωτικό περιφερειάρχη Ολεξάντρ Χάνζα. Λίγο πριν από τις 04:00, ο ίδιος ανακοίνωσε νεότερο απολογισμό με τέσσερις νεκρούς και δεκαέξι τραυματίες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονταν για «νέο μαζικό πλήγμα» εναντίον της Ουκρανίας, μετά την προειδοποίηση της Μόσχας προς ξένους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Κίεβο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, κυρίως με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και της ημέρας.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, παραμένουν σε νεκρό σημείο μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί στο Χάρκιβ και 12 στο Ταταρστάν σε επιθέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Πέντε νεκροί σε ρωσική επίθεση σε χωριό της περιοχής Χάρκιβ, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Δώδεκα σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν σε ουκρανική επίθεση με drones στο Ταταρστάν της Ρωσίας.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί, μεταξύ τους παιδί, από ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και επτά τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί, από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο και την περιφέρειά του. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής, προκαλώντας αεροπορικό συναγερμό.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από ρωσικά χτυπήματα σε Μπαλακλία και Σούμι της Ουκρανίας

Διασώστες στη Μπαλακλία έσβησαν πυρκαγιές και απομάκρυναν συντρίμμια μετά από ρωσικές επιθέσεις που άφησαν τρεις νεκρούς. Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 19 τραυματίστηκαν στην περιφέρεια και την πόλη του Σούμι.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατέσσερις νεκροί σε επιθέσεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Έντεκα νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις σε Κριμαία και Κρασνοντάρ, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και τρία παιδιά, ενώ 40 τραυματίστηκαν. Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση στην κεντρική Ουκρανία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο

Δέκα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στο Κίεβο μετά από συναγερμό για ρωσική πυραυλική επίθεση. Ο δήμαρχος Κλίτσκο ανακοίνωσε αρχικά τρεις, μετά τέσσερις νεκρούς και 12 τραυματίες.