ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία Ρουμανίας

Διεθνείς αντιδράσεις για ρωσικό drone που έπεσε σε ρουμανική πολυκατοικία

Δύο τραυματίες προκάλεσε drone που έπληξε πολυκατοικία στη Γαλάτσι, Ρουμανία, κατά ρωσική επίθεση με στόχο την Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά που τραυματίζονται άτομα από drone σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ρουμανίας μετά την εισβολή.

Η Ρουμανία και το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνούς ανησυχίας μετά το περιστατικό με ρωσικό drone που τραυμάτισε δύο άτομα στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης με στόχο την Ουκρανία.

 Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπληξε την ταράτσα δεκαώροφης πολυκατοικίας στη Γαλάτσι, προκαλώντας έκρηξη – το πρώτο περιστατικό του είδους που πλήττει πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία, μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπει το συμβάν να αυξάνει τις εντάσεις στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εκφράζουν φόβους ότι ο πόλεμος ενδέχεται να επεκταθεί πέρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε την «παράτολμη» ρωσική επίθεση, τονίζοντας πως η Γερμανία «βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ».

 Όπως σημείωσε, το περιστατικό αποδεικνύει «την ανάγκη για ισχυρή στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του» και διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη «να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους».

Ανάλογη θέση εξέφρασε και η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία χαρακτήρισε την επίθεση «σοβαρή κλιμάκωση» και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «στέκεται ενωμένο με τη Ρουμανία και όλους τους συμμάχους της». Η ίδια υπογράμμισε ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ είναι «υπερβολικά επικίνδυνη και παράτολμη».

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα καταδίκασε «την απερίσκεπτη και ανεύθυνη κλιμάκωση της Ρωσίας στο έδαφος της ΕΕ». Παράλληλα, ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι δήλωσε αλληλέγγυος προς τον πρόεδρο Νίκουσορ Νταν και τον ρουμανικό λαό, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη επεισόδιο του υβριδικού πολέμου» που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάκνα, επισήμανε ότι «η αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ, ιδίως η αντιαεροπορική άμυνα, πρέπει να ενισχυθούν». 

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη» προς τη ρουμανική κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα «αυτοσυγκράτηση» και «άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι η Τσεχία «στέκεται σθεναρά στο πλευρό των εταίρων του ΝΑΤΟ», ενώ ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέττο έκανε λόγο για «επικίνδυνη και ανεύθυνη κλιμάκωση» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Τόνισε μάλιστα ότι «η ασφάλεια ενός μέλους της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ασφάλεια όλων μας».

Τέλος, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό χαρακτήρισε το περιστατικό «επικίνδυνη κλιμάκωση που αφορά όλους», ενώ η Ούγγρα υπουργός Εξωτερικών Ανίτα Ορμπάν υπογράμμισε πως «η ενότητα, η δύναμη και η αποτροπή της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, διαβεβαίωσε πως η Συμμαχία θα προστατεύσει κάθε σπιθαμή εδάφους της, μετά το πλήγμα ρωσικού drone στη Ρουμανία. Κατηγόρησε τη Ρωσία για ανεύθυνη συμπεριφορά και τόνισε στήριξη στην Ουκρανία.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ το ρωσικό drone σε ρουμανική πολυκατοικία

Δύο τραυματίες προκάλεσε drone που έπεσε σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι Ρουμανίας, κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης σε ουκρανικό στόχο. Είναι η πρώτη φορά που πλήττεται περιοχή με τραυματισμούς στη χώρα αυτή από drone.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ ζητά καταδίκη ρωσικών δολιοφθορών από Ευρώπη

Ο Αλέξους Γκρινκέβιτς, διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τόνισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποδίδουν ευθύνες στη Μόσχα για υβριδικές επιθέσεις και να ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Τέλος συναγερμού μετά τα πλήγματα Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία

Σειρήνες ήχησαν στην ανατολική Πολωνία λόγω ρωσικών επιθέσεων κοντά στα σύνορα με Ουκρανία. Για προληπτικούς λόγους ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία δύο αεροδρομίων, χωρίς παραβίαση εναέριου χώρου, σύμφωνα με αρχές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία-Πολωνία: Ρωσικά drones με οπλισμό εντοπίστηκαν σε Πολωνία και Λιθουανία

Σύμφωνα με τον Λιθουανό πρόεδρο, το drone που κατέρριψε ιταλικό μαχητικό του ΝΑΤΟ ήταν ρωσικού τύπου, πιθανόν κατευθυνόταν προς την Ουκρανία και εκτράπηκε λόγω ουκρανικών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.
σημαία Ρουμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η SRI της Ρουμανίας απέτρεψε ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς

Η ρουμανική υπηρεσία πληροφοριών (SRI) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ρωσικά σχέδια δολιοφθοράς εντός της χώρας, συλλαμβάνοντας Ρώσο πολίτη που κατέγραφε στρατιωτικούς στόχους και ουκρανικά αεροπλάνα, εκτελώντας οδηγίες μεσάζοντα.