Το Ιράν προχώρησε σήμερα στην εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για ένοπλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η ιρανική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο των δικαστικών αρχών Mizan Online, «ο Αμπάς Ακμπαρί απαγχονίστηκε σήμερα το πρωί». Ο ίδιος παρουσιαζόταν ως «ένας από τους ενόπλους επικεφαλής» των διαμαρτυριών στην επαρχία του Ισπαχάν, στο κεντρικό Ιράν.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο εκτελεσθείς «άνοιξε πυρ στον δρόμο στις δυνάμεις ασφαλείας» και επιτέθηκε σε δημόσια κτίρια και κέντρα υγείας στην πόλη Νεν. Οι κατηγορίες που οδήγησαν στην καταδίκη του περιλάμβαναν το αδίκημα του «μοχαρεμπέχ» (πόλεμος κατά του Θεού), καθώς και πράξεις που, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, στόχευαν στην αποσταθεροποίηση της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας.
Η θανατική ποινή εκτελέστηκε μετά την επικύρωσή της από το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το Mizan. Πριν από τον Ακμπαρί, έχουν εκτελεστεί ακόμη 13 άνδρες για υποθέσεις που σχετίζονται με το κύμα διαμαρτυριών του Ιανουαρίου.
Οι εκτελέσεις στη χώρα αυξάνονται μετά το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνουν ότι το Ιράν παραμένει η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανατικών ποινών παγκοσμίως, μετά την Κίνα.