ΓΔ: 2708.16 0.48% Τζίρος: 104.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:40:33
Σημαίες Κίνας και Κούβας
Οι εθνικές σημαίες της Κίνας και της Κούβας τοποθετημένες δίπλα-δίπλα, συμβολίζοντας διπλωματικές σχέσεις.

Η Κούβα λαμβάνει 15.000 τόνους ρυζιού ως επισιτιστική βοήθεια από την Κίνα

Η Κούβα έλαβε το πρώτο φορτίο 15.000 τόνων ρυζιού από την Κίνα, ως μέρος συνολικής δωρεάς 60.000 τόνων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ, εν μέσω σοβαρής κρίσης και ελλείψεων λόγω αμερικανικού εμπάργκο.

Η Κούβα παρέλαβε το πρώτο φορτίο των 15.000 τόνων ρυζιού που απέστειλε η Κίνα, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να διαθέσει συνολικά 60.000 τόνους σε διαδοχικές φάσεις, όπως ανακοίνωσε ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Η χώρα, που βρίσκεται υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, βιώνει τα τελευταία χρόνια βαθιά οικονομική κρίση, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά τον πετρελαϊκό αποκλεισμό που επέβαλε η Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο.

«Λάβαμε με βαθιά ευγνωμοσύνη 15.000 τόνους ρυζιού που έστειλαν ο λαός, το κόμμα και η κυβέρνηση της Κίνας», ανέφερε ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ μέσω X, προσθέτοντας ότι το «μεγάλο φορτίο (...) αποτελεί την αρχή νέας δωρεάς συνολικά 60.000 τόνων, που θα φθάσουν προοδευτικά» στη νήσο.

Ο κινέζος πρεσβευτής Χουά Σιμ υπογράμμισε πως οι 60.000 τόνοι ρυζιού συνιστούν «τη μεγαλύτερη ποσότητα επισιτιστικής βοήθειας» που έχει αποστείλει η Κίνα στην Κούβα «τα τελευταία χρόνια». Η δήλωσή του μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, κατά την τελετή υποδοχής του φορτίου.

Κατά την ίδια τελετή, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Μπέτσι Ντίας ανέφερε ότι η βοήθεια θα παραδοθεί σε τέσσερα φορτία των 15.000 τόνων το καθένα.

Στήριξη και πολιτικές εντάσεις

Η Κίνα, ένας από τους βασικούς συμμάχους και εμπορικούς εταίρους της Κούβας στην Ασία, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση κατήγγειλε τη δίωξη του πρώην προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο για «φόνο» Αμερικανών το 1996, κάνοντας λόγο για «κατάχρηση δικαστικών μέσων».

«Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά την Κούβα στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της και της εθνικής αξιοπρέπειάς της κι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη ανάμιξη» στις εσωτερικές της υποθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την επόμενη ημέρα της απαγγελίας κατηγοριών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον είναι «αποφασισμένη» να προχωρήσει στην επιβολή πολιτικής αλλαγής στην Κούβα, η οποία εξακολουθεί να κυβερνάται από κομμουνιστικό καθεστώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

CIFTIS 2026: Η κινεζική αγορά δημιουργεί νέες παγκόσμιες ευκαιρίες

Η Διεθνής Έκθεση CIFTIS, που διεξάγεται ετησίως στο Πεκίνο, αναδεικνύει τη δυναμική της κινεζικής αγοράς, προωθώντας παγκόσμιες συνεργασίες και ανοιχτό εμπόριο, με πάνω από 1.200 επιχειρηματικά αποτελέσματα φέτος.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Σιγκαπούρη: Ευκαιρίες επένδυσης στην αγορά υγιεινής διατροφής στη CIFIT

Η 26η CIFIT στη Σιαμέν προσέλκυσε συμμετέχοντες από 129 χώρες, λειτουργώντας ως βαρόμετρο για το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κίνα. Σημαντική προσέλευση παρατηρήθηκε στο περίπτερο της Yihai Kerry Arawana Holdings.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ο Ουάνγκ Γι ζητά διάλογο με ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι κάλεσε την ΕΕ σε εποικοδομητικό διάλογο για αποφυγή κλιμάκωσης εμπορικών διαφορών, τονίζοντας πως ο προστατευτισμός δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει τους καταναλωτές και την οικολογική μετάβαση.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ινδία για την σύνοδο των BRICS

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται το Νέο Δελχί για τη σύνοδο BRICS, με κύρια θέματα τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το εμπόριο και την ενέργεια. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Ινδία από το 2019.