ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Καπιτώλιο ΗΠΑ

Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τα κονδύλια για σχέδια του Τραμπ

Ο Τραμπ μπορεί να αντιμετωπίσει ήττα από Ρεπουμπλικάνους, που ίσως απορρίψουν χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού του Λευκού Οίκου και περιορίσουν το ταμείο αποζημίωσης θυμάτων εικαζόμενης κακοδικίας, ενόψει ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αντιμετωπίσει απόψε μια σπάνια πολιτική ήττα, καθώς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές του Κογκρέσου εξετάζουν το ενδεχόμενο να απορρίψουν τη χρηματοδότηση της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο και να επιβάλουν περιορισμούς στο ταμείο αποζημίωσης των θυμάτων «εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης».

Οι γερουσιαστές καλούνται να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό που προβλέπει πάνω από 70 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) και συνόρων (CBP). Ωστόσο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και 1 δισ. δολάρια για τη Μυστική Αστυνομία, τα οποία προορίζονται για έργα ασφαλείας στην αίθουσα χορού του Λευκού Οίκου.

Τον Οκτώβριο, ο Τραμπ κατεδάφισε μια πτέρυγα του Λευκού Οίκου για την ανέγερση αίθουσας χορού χωρητικότητας έως 1.000 ατόμων, διαβεβαιώνοντας ότι η κατασκευή θα καλυφθεί αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές. Παρά ταύτα, η πρόβλεψη κρατικής χρηματοδότησης προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κένεντι δήλωσε πως «δεν υπάρχουν οι ψήφοι» στη Γερουσία για την έγκριση του ποσού. Παράλληλα, η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Λάιζα Μαρκάουσκι τόνισε ότι «αυτό δεν θα γίνει ανεκτό», υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκεια πολλών συναδέλφων της για το πολυτελές έργο σε περίοδο οικονομικής πίεσης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι «προσπάθησαν να περάσουν στα κρυφά ένα δισεκ. δολάρια για τη διεφθαρμένη αίθουσα χορού του Τραμπ». Όπως είπε, «οι Αμερικανοί τους έπιασαν στα πράσα και τώρα προσπαθούν να ξεφορτωθούν αυτήν την καυτή πατάτα».

Αμφιλεγόμενο ταμείο αποζημιώσεων

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και το «ταμείο αποζημιώσεων» ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, που προορίζεται για πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπήρξαν θύματα «πολιτικής εργαλειοποίησης» της δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών ενδέχεται να περιλαμβάνονται υποστηρικτές του Τραμπ που δικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το ταμείο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ το χαρακτήρισε «ξεκάθαρη διαφθορά», ενώ ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν έκανε λόγο για «μαύρο ταμείο, χρηματοδοτούμενο από τους φόρους μας». Κριτική άσκησαν και Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι, ο οποίος επισήμανε ότι «ο κόσμος ανησυχεί για το στεγαστικό του δάνειο και όχι για τη δημιουργία ενός ταμείου για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του».

Σύμφωνα με το Punchbowl News, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στους δικαιούχους του ταμείου. Πριν από την ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να καταθέσουν τροπολογίες που θα ενισχύουν την κοινωνική απήχηση του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας να αναδείξουν τη στάση των Ρεπουμπλικάνων απέναντι σε ζητήματα όπως οι τιμές, η υγεία και η ενέργεια.

Όπως δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, «θα δείξουμε ότι οι Δημοκρατικοί μάχονται για τη μείωση των τιμών, για την περίθαλψη, για την ενέργεια, τη βενζίνη και τη φύλαξη των παιδιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για ICE λόγω διαφωνιών

Δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ICE, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν με άλλες απαιτήσεις του Τραμπ, όπως το ταμείο αποζημίωσης θυμάτων δικαστικής εργαλειοποίησης, πριν το διάλειμμα του Κογκρέσου.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οριακή έγκριση Τοντ Μπλανς ως υπουργού Δικαιοσύνης από Γερουσία

Με οριακή πλειοψηφία (50-49) οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία επικύρωσαν τον Τοντ Μπλανς ως Γενικό Εισαγγελέα, παρά δικομματικές ανησυχίες για την ανεξαρτησία του. Κόλινς και Μουρκόφσκι ψήφισαν κατά του διορισμού.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε προσωρινή χρηματοδότηση, αποφεύγοντας shutdown

Η Γερουσία των ΗΠΑ, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, ενέκρινε προσωρινό νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης ως τις 11 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας το shutdown λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές. Απομένει συμφωνία με τη Βουλή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Εθνική ντροπή» το μπλόκο στο χορευτικό σαλόνι του Λευκού Οίκου

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «εθνική ντροπή» τη δικαστική απόφαση που μπλοκάρει τη δημιουργία αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας πως απειλεί την εθνική ασφάλεια και προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στη Google για ανταγωνισμό

Πρόστιμο-ρεκόρ 890 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΕΕ στην Google για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε online αναζήτηση και Google Play, στο πλαίσιο του Digital Markets Act, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά ευνοϊκή μεταχείριση στις δικές της υπηρεσίες.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση αποφυλάκισης Αμερικανίδας από τις δικαστικές αρχές

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δηλώνουν πως κανείς Αμερικανός κρατούμενος δεν αφέθηκε ελεύθερος από φυλακές του Ιράν ή στο πλαίσιο ανταλλαγής, διαψεύδοντας αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ για απελευθέρωση Αμερικανίδας πολίτη.