ΓΔ: 2615.6 0.21% Τζίρος: 122.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:20:39
Σημαία της Λετονίας

Συναγερμός στη Λετονία για εισβολή drone και ενεργοποίηση μαχητικών του ΝΑΤΟ

Η Λετονία ανακοίνωσε παραβίαση του εναέριου χώρου από drone που εισήλθε από τη Λευκορωσία, με το ΝΑΤΟ να ενεργοποιεί άμεσα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λετονίας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας, προκαλώντας την άμεση ενεργοποίηση μαχητικών του ΝΑΤΟ. Το περιστατικό εντάσσεται σε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή της Βαλτικής.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με drones μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας διαδρομές που περνούν και από τη Βαλτική Θάλασσα. Ορισμένα από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εισέλθει κατά λάθος σε εναέριους χώρους κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Φινλανδία και η Λετονία.

«Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα αγνώστων στοιχείων αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λετονίας», ανέφεραν οι λετονικές ένοπλες δυνάμεις σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, το drone εισήλθε στη χώρα από τη Λευκορωσία, ωστόσο η τρέχουσα θέση του παραμένει άγνωστη.

Η κυβέρνηση της Λετονίας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω της αποτυχίας να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 

Οι ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους της ανατολικής Λετονίας, που συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Αυξημένη ένταση στη Βαλτική

Την Τρίτη, μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε drone που εκτιμάται ότι ήταν ουκρανικό πάνω από την Εσθονία. Την επόμενη ημέρα, παρόμοιο περιστατικό στη Λιθουανία προκάλεσε την προσωρινή αναστολή πτήσεων προς το Βίλνιους και την εκκένωση κυβερνητικών κτιρίων.

«Οι Ουκρανοί σίγουρα δεν θέλουν τα drones τους να καταλήξουν σε φιλικό έδαφος για προφανείς λόγους», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον, προσθέτοντας πως «μερικές φορές πρόκειται για παρεμβολές ή άλλες διαταραχές», σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Οι χώρες της Βαλτικής, ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ανακατευθύνει τα ουκρανικά drones από τους στόχους τους στη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και επανέλαβε τις κατηγορίες ότι οι χώρες της Βαλτικής επιτρέπουν στην Ουκρανία να εκτοξεύει drones από το έδαφός τους, ισχυρισμό που ΝΑΤΟ και Βαλτικές χώρες αρνούνται κατηγορηματικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας κάλεσε το Κίεβο να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ώστε να αποτραπούν πιθανές ρωσικές παρεμβολές. 

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τις ρωσικές απειλές κατά των χωρών της Βαλτικής «απαράδεκτες», υπογραμμίζοντας ότι θα θεωρηθούν απειλές για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Αεροσκάφη και drones στη Μαύρη Θάλασσα μετά τις επιθέσεις

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ενίσχυση της παρουσίας του στη Μαύρη Θάλασσα με επιπλέον αεροσκάφη, drones και ραντάρ, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις κατά πλοίων. Επιπλέον, αποστέλλονται ομάδες για ανάλυση εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ρωσική αποσταθεροποίηση βλέπει στη Μαύρη Θάλασσα ο πρόεδρος

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Νταν δήλωσε πως οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα είναι προσπάθεια της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ και να πλήξει την Ουκρανία, επισημαίνοντας τη σύνδεση με τον πόλεμο στη χώρα.
Σύστημα εκτόξευσης πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους κρουζ από υποβρύχιο

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε στρατηγικούς πυραύλους κρουζ από υποβρύχιο, με τις εκτοξεύσεις να κατευθύνονται προς την Ανατολική Θάλασσα, χωρίς να επηρεαστεί η ασφάλεια των γειτονικών χωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Αμετάβλητη η ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠΑ-Ουκρανίας

Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαιώνει πως δεν άλλαξε η πολιτική διαμοιρασμού πληροφοριών με την Ουκρανία, παρά τα παράπονα του Κιέβου για έλλειψη προειδοποίησης πριν από ρωσικές επιθέσεις. Το ίδιο τονίζει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την άμυνά του λόγω γεγονότων στη Μαύρη Θάλασσα

Το ΝΑΤΟ θα προσαρμόσει την άμυνά του σύμφωνα με τις εξελίξεις, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις drones σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τόνισε ο Μαρκ Ρούτε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για ασφάλεια στα ανατολικά σύνορα.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σαφής δήλωση των "κόκκινων γραμμών" προς τη Ρωσία ζητούν οι σύμμαχοι

Ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει στη Ρωσία σαφές μήνυμα για τις κόκκινες γραμμές, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση σε νατοϊκό έδαφος θα έχει άμεσες συνέπειες.